Misli iz koledarja Vzgoja 2017/18

Skrivnost življenja moramo najti v življenju samem, ne v naukih o njem.

(Anthony de Mello)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Rožna ulica 2

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-983

e-pošta: dkps.pisarna@gmail.com

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Aktualno >   

07.11.201613. Slomškov dan 2016

V soboto, 24. septembra je na Slomu in Ponikvi potekal že 13. Slomškov dan.

V soorganizaciji Društva katoliških pedagogov Slovenije, Slovenskega katehetskega urada in Župnije Ponikva je v soboto, 24. septembra 2016 potekal 13. Slomškov dan na Ponikvi in na Slomu.

 

V dvorani Slomškove hiše se je dopoldne zbrala lepa množica obiskovalcev. Uvodno predavanje z naslovom  Slomšek včeraj in danes je pripravil dr. Andrej Capuder, iskriv, kritičen in moder, kot ga že poznamo. Predavanju je sledila je podelitev Slomškovih priznanj. Letošnji dobitniki priznanj so bili: s področja kateheze s. Brigita Zelič, s področja šolstva profesorica glasbe Nada Žgur in profesorica biologije Darja Silan. Naziv častni član DKPS je letos prejel dr. Hubert Požarnik. Priznanja je dobitnikom podelil dr. Andrej Capuder. Kulturni program sta nam z glasbo polepšali Katarina in Barbara Nagode na klavirju in čelu.

Sveto mašo na Ponikvi je daroval celjski škof Stanislav Lipovšek ob somaševanju duhovnikov in naših duhovnih asistentov. Glasbena skupina Nade Žgur Alfa in Omega pa je sveti daritvi dodala čudovito glasbeno kuliso. Po sveti maši in po okusnem kosilu v OŠ Ponikva je manjša skupina odšla še na ogled cerkve Sv. Rozalije nad Šentjurjem, kjer smo zaključili naše srečanje.

 

Dan je bil spet pravi praznik učiteljev, vzgojiteljev in katehetov. Srčika vsakega našega dneva je zagotovo podelitev Slomškovih priznanj. Ob podelitvi priznanj prisluhnemo besedam dobitnikov, v katerih vsak povzame pogled na svoje pedagoško delo, življenje in na svoja prizadevanja. Iz teh besed navadno zaveje skromnost in predanost delu, ki ne išče zunanje slave, priznanja ali položaja v družbi. Vedno znova vidimo, da veliko dobrega v slovenski šoli, Cerkvi in v družbi raste iz zavzetega in predanega prizadevanja posameznikov, ki iskreno živijo svoje poslanstvo.

 

Organizatorji se še enkrat zahvaljujemo vsem gostom in nagrajencem za čudovit praznični dan z našim zavetnikom bl. A. M. Slomškom.

 

Helena Kregar

 

Fotogalerijo najdete tukaj.

 

 

Za delo na področju kateheze je Slomškovo priznanje letos prejela s. Brigita Zelič, ki pa je bila ravno v času podelitve priznanj na romanju v Rimu, kjer je v imenu slovenskih katehistinj in katehetov papežu Frančišku izročila podobo Slovenije s kartico molitvenega združenja kot simbolom povezanosti v molitvi vseh slovenskih katehetskih sodelavcev (http://it.radiovaticana.va/video#/13438?mode=play; izsek pri 1 uri in 39 minut).


Član Združenja povezanih v molitvi za blagoslov katehetskega poslanstva lahko postane kdorkoli, ki čuti, da je to poslanstvo pomembno in da ga lahko podpre vsaj z molitvijo in morda tudi žrtvijo, četudi sam-a ni neposredno vključen-a vanj. Prijave za članstvo so na naslovu: brigita.zelic(at)ognjisce.si ali Slovenski katehetski urad. Za članstvo ni nobene vnaprej predpisane vsakdanje molitve, saj nam je molitev preprostega spontanega vzdihljaja vsem dobro znana. Bog daj, da bi je bilo veliko in da bi se rojevale iz hvaležnega in zaupnega srca. Nove kartice bodo za nove člane natisnjene ob koncu meseca oktobra.

 

01.02.2019Seminarji

Udeležite se kvalitetnih seminarjev, ki jih v našem društvu pripravljamo v februarju in marcu!

28.09.2018Seminarji za osebno in strokovno rast 2018/19

Za pedagoške delavce in ostale posameznike pripravljamo v novem šolskem letu zanimive strokovne seminarje.

24.09.2018Že 15 let pri Slomšku

Učitelji, vzgojitelji in kateheti so nosilci napredka k dobremu!

20.09.2018Delavnici DKPS v Stični mladih

Mladi so spoznali program Človek za druge in Molitvene kartice

24.08.2018Pogovorni večer v Zrečah: Jaz, Čarli Čeplin

31. 8. vabljeni na pogovor s p. Karlom Gržanom

02.09.2017Vabimo nove prostovoljce

V programu Človek za druge dobrodošli vsi, ki ste pripravljeni dve uri/teden pomagati sočloveku.

19.08.2017Načrtovalni dan 2017

Letošnje načrtovanje dela Društva katoliških pedagogov Slovenije je potekalo 19. avgusta v Kranju.

 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham