Misli iz koledarja Vzgoja 2017/18

Verjemi, da zmoreš in si že na pol poti do cilja.

(Theodore Roosevelt)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Ul. Janeza Pavla II. 13

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-987

e-pošta: dkps(at)rkc.si

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Aktualno >   

03.02.2018Bog je ljubezen – 10. – in do konca sveta

DKPS že 10. sodeluje na svetopisemskem maratonu skupaj z vsemi območnimi skupnostmi, ki pripravijo mini maratone.

DKPS že 10. sodeluje na svetopisemskem maratonu skupaj z vsemi območnimi skupnostmi, ki pripravijo mini maratone. Ponosna sem, da se trudimo že skoraj deset let,  vztrajamo in upamo, da bodo Sveto pismo poznale vse generacije.

Mnogi verni učitelji poučujemo ali smo poučevali v laičnih šolah, kjer je cerkev ločena od države. Zanimalo me je, ali učitelj danes lahko za motivacijo svojim učencem napiše na tablo svetopisemski citat? Povprašala sem kolege. Mnenja so bila različna. Odvisno je od tega ali poučuješ na osnovni ali srednji šoli, v mestu ali na podeželju. Odvisno je od tega s kakšnim ciljem bi kaj obravnavali. Citat je lahko jabolko spora, saj poučujemo verne in neverne in učence drugih ver. Na drugi strani dihamo v kulturnem okolju, ki je polno svetopisemskih vsebin. Si predstavljate, da učenci več ne razumejo od kod prihajajo izrazi kot so: Noetova barka, umiti si roke, od Poncija do Pilata …?

Spominjam se tistega prvega maratona, ki je potekal ravno v tednu, ko je bil 5. oktober, svetovni dan učiteljev. Praznik učiteljev smo želeli praznovati drugače. Zakaj ne bi na svetopisemskem maratonu praznovali z Božjo besedo, saj je srce in motor vernega učitelja. Kako smo bili veseli, ko je Božja beseda žuborela štirindvajseturno, cel teden pri sv Jožefu na Poljanah v Ljubljani in z mini maratoni v vseh območnih skupnostih po Sloveniji. Ponosni smo bili in smo še.

Od 1. maratona vse območne skupnosti sodelujejo leto za letom, z nekaj urami branja, s kakšnim dnem ali kar cel teden. Zakaj smo tako vztrajni? Verjamemo, da je ''Božja beseda namreč živa in dejavna, ostrejša kakor vsak dvorezen meč in zareže do ločitve duše in duha, sklepov in mozga ter presoja vzgibe in misli srca'' (Heb 4,12). Božja beseda je pomagala učiteljem preživeti v težkih časih, tudi v tistih, ko so bile pedagoške konference na sam sveti večer.

Dokler učitelj ne bo mogel svobodno napisati na tablo stavka iz Svetega pisma, je pri nas nekaj narobe. Sveto pismo je pač knjiga modrosti za vse čase za vse ljudi. V njej so izživete vse naše bolečine in zaradi splošne kulture jo mora poznati vsak. Božja beseda je tudi nosilka trajnostnih vrednot in ker ljubimo svoje učence, se zavzemamo, da bi jo poznali vsi.

 

Magda Jarc

 

02.09.2017Vabimo nove prostovoljce

V programu Človek za druge dobrodošli vsi, ki ste pripravljeni dve uri/teden pomagati sočloveku.

29.08.2017Seminarji za pedagoške kolektive v šol. letu 2017/18

Za pedagoške kolektive pripravljamo v novem šolskem letu zanimive strokovne seminarje.

19.08.2017Načrtovalni dan 2017

Letošnje načrtovanje dela Društva katoliških pedagogov Slovenije je potekalo 19. avgusta v Kranju.

02.08.2017Bratstvo, izziv za naš čas

Od 24. do 30. julija 2017 je v letoviškem mestu Vichy v Franciji potekal 62. kongres Združenja evropskih katoliških učiteljev (SIESC).

01.08.2017Pri vas naj se vse dela iz ljubezni

Tako odmevajo duhovne vaje v tišini, ki so potekale od 1. do 6. avgusta v Ilirski Bistrici.

10.07.2017Izšla je nova številka revije Vzgoja

V novi, 74. številki revije Vzgoja, pišemo o projektu Rastem s knjigo ter o pomenu knjige za osebnostni razvoj.

08.07.2017Romanje po Slomškovi poti 2017

Za nami je 10. romanje po Slomškovi poti, tokrat na 60 km razdalji med Stično in Šentjernejem.

 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham