Misli iz koledarja Vzgoja 2017/18

Ne moremo vsi delati velikih stvari. Lahko pa delamo majhne stvari z veliko ljubeznijo.

(sv. Mati Terezija)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Rožna ulica 2

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-983

e-pošta: dkps.pisarna@gmail.com

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Aktualno >   

12.02.2019Mini svetopisemski maratoni 2019

Nekateri so se imeli tako lepo, da bodo dogodek v župniji ponovili!

 

 

OS Trebnje

Mini svetopisemski maraton (MSM) smo imeli v soboto, 26. 1. 2019, od 19.00 do 21.00. Brali smo Apostolska dela, g. župnik pa je podal razlago in odgovarjal na naša vprašanja. Bilo nas je 20. Lepo je, da nas je vsako leto več. Imeli smo lep in duhovno bogat večer. Padel je predlog, da ga ponovimo, verjetno marca.

Jasna

 

OS Celje, Zreče

V okviru letošnjega 11. MSM, ki je potekal pod geslom »Nič ne skrbite« (Flp 4,6), smo v soboto, 26. 1. 2019, v župnijski cerkvi v Zrečah od 17.00 do 18.30 brali odlomke iz Svetega pisma. Začeli smo z branjem 1. pisma apostola Pavla Korinčanom in nadaljevali z Markovim evangelijem. Sledila je sveta maša, pri kateri je gospod župnik Peter Leskovar v pridigi poudaril pomen našega medsebojnega sodelovanja v vsakdanjem življenju, kot je to nazorno predstavil apostol Pavel v pismu Korinčanom s prispodobo o telesu in njegovih udih. »Smo namreč udje istega telesa, združeni v enem Duhu. Če en ud trpi, trpijo z njim vsi udje, če je en ud v časti, se z njim veselijo vsi.« (1 Kor 12,13.26)

Sveta maša se je nadaljevala s podelitvijo Svetih pisem, ki so jih birmanski botri podarili svojim varovancem, ter s podelitvijo Svetega pisma za otroke, ki ga je prvoobhajancem podaril g. župnik. Dogodek so organizirali župnija Zreče, Kolpingova družina Zreče in Društvo katoliških pedagogov Slovenije, OS Celje.

Martina

 

Župnija Krka

Vsako leto so naši bralci bolj navdušeni. Z veseljem prihajajo. Prepričana sem, da se branje Sv. pisma širi tudi na naše konce.

Tudi letošnje leto smo se na Krki odločili za MSM, ki je tokrat nosil naslov »Nič ne skrbite« (Flp 4,6). To je bila odlična duhovna poglobitev biblične skupine, ki se sedaj že redno zbira vsak ponedeljek zvečer v župnišču.

Naš MSM smo pričeli v soboto, 26. 1. 2019, s sveto mašo. G. župnik Dejan Pavlin je pripravil nagovor o Svetem pismu, o njegovem pomenu in vlogi Svetega pisma v našem krščanskem življenju. Na Krki je MSM potekal tri zaporedne večere med 18.30 in 20.30. To je bila nova priložnost, da smo se trdneje povezali med seboj in našli novih moči za vsakodnevne preizkušnje. Vsak večer se je zbrala lepa skupina (6, 13, 11) bralcev. Branje smo organizirali v župnišču.

Zelo zanimivo je bilo branje Stare zaveze (Pregovori, Pridigar in Sirah). Branje je potekalo izmenično. Vsak bralec je prebral eno poglavje, ki ga je vnaprej napovedal. Zaključili smo z blagoslovom gospoda župnika.

Razšli smo se s sklepom, da naslednje leto nadaljujemo z MSM, ki bo ravno tako potekal tri zaporedne večere.

Marjanca

 

OS Kranj

Brali smo Janezov evangelij. Prvo poglavje je prebral g. župnik Andrej Naglič, ki je pripravil tudi uvod in zaključek z molitvijo. Sodelovalo je 10 bralcev, prav toliko je bilo poslušalcev.

Marjeta

 

OS Ljutomer

V Ljutomeru smo se kot vsako leto pridružili Svetopisemskemu maratonu. MSM je v Ljutomeru potekal 1. 2. 2019 od 17.00 do 18.45. Začeli smo s sveto mašo v župnijski cerkvi, potem pa nadaljevali v zimski kapeli z branjem Svetega pisma. To leto smo se odločili, da bomo začeli kar na začetku, s Prvo Mojzesovo knjigo. Pridružili so se nam člani skupine Prenova v Duhu in novi bralci, ki smo se jih še posebej razveselili. Zvrstilo se je 13 različnih bralcev, ki so prebrali 13 poglavij. Zaključili smo z blagoslovom domačega župnika Gorana Merice, ki se nam je tokrat kot naš novi dušni pastir na tem dogodku prvič pridružil in sodeloval. Sledilo je družabno srečanje ob čaju.

Milena

 

OS Tolmin

Branje Sv. pisma je potekalo tri dni: 28., 29. in 30. 1. 2019, vedno po večerni sv. maši, dve uri. Brali smo Lukov evangelij in Apostolska dela. Sodelovale so molitvene skupine, Frančiškov svetni red, gibanje Živega rožnega venca, Prenova v duhu, Binkoštna dvorana, biblična skupina, katehisti, pedagogi in zakonske skupine. Bralcev je bilo toliko, da niso vsi prišli na vrsto za branje. Uvod in zaključek sta podala duhovnika gospod Niko Rupnik in gospod kaplan Andrej Penko. Večeri so bili dobro obiskani. Zaključili smo s pesmijo in blagoslovom gospoda župnika Damjana Bajca.

Marija

 

OS Mozirje

V Mozirju smo se pridružili Svetopisemskemu maratonu v četrtek, 22. 1. 2019, od 18.30 do 24.00 v domači cerkvi. Prebrali smo Pridigarja, Pregovore, Visoko pesem in Siraha. Večer z Božjo besedo smo preživljali v zbranosti in miru. Hvaležni smo za bogato duhovno izročilo.

Jelka

 

 

OS sv. Hieronima, Postojna

Branje Svetega pisma je potekalo 31. 1. 2019 od 19.00 do 22.35. Brali smo Lukov evangelij. Uvod je pripravil gospod župnik mag. Jože Koren, ki je z nami vztrajal ves čas. Zvrstilo se je 12 bralcev, pridružili pa so se nam tudi štirje poslušalci. Ob branju smo premišljevali Jezusovo življenje od Marijinega »Zgodi se mi po tvoji besedi« do Gospodovega vnebohoda: »Medtem, ko je blagoslavljal, se je odmaknil od njih v nebo.« Vsak romar v Sveto deželo ob branju podoživlja ne le dogodke, pač pa tudi kraje, v katerih se je dogajalo odrešenje sveta. In časno vstopi v nadčasno.

Eva

 

OS Zahodna Dolenjska

MSM je v Kočevju potekal 31. 1. 2019. Pripravili smo ga člani DKPS OS Zahodna Dolenjska v sodelovanju s kočevskim župnikom. Sestali smo se v župnijski kapeli po sv. maši ob 18.30. Zbralo se nas je 16. Odločili smo se, da bomo prebrali Jobovo knjigo. Posedli smo se v krog, vsak je prebral eno poglavje in besedo predal naprej. Po treh krogih in 2,5-urnem branju smo prišli do konca. Kljub visokim mislim tega dela Svetega pisma, ki so za laike kdaj pa kdaj težko razumljive, smo se poslovili zadovoljni, da smo del verske skupnosti, ki je v teh dveh urah prebirala Sveto pismo. Upamo, da nam bo Jobova zgodba svetel zgled zaupanja v našega Stvarnika.

Mirjana

 

OS Ljubljana

Po truda polnem tednu se je v petek, 1. 2. 2019, od 14.00 do 16.00 zbralo osem bralcev, ki smo vztrajali v dvournem branju Svetega pisma. Zunaj je lilo kot iz škafa, Božja beseda pa je izpirala naše bolečine in nam spregovorila na srce, naj nič ne skrbimo, ampak živimo iz zaupanja v Boga. Velik si, Gospod, in vreden vse hvale in časti in ponosni smo, da učitelji, člani DKPS, že enajstič sodelujemo pri osrednjem neprekinjenem 24-urnem branju Svetega pisma, ki traja en teden. Letos je že drugič potekal v Antonovem domu na Viču, sodelovali pa smo tudi z desetimi mini svetopisemskimi maratoni po Sloveniji.

Kdo si lahko bolj kot učitelji, ki se vsak dan srečujemo z mladimi, želi, da je Sveto pismo vir evangeljskih vrednot za osebno in javno življenje? Naj bodo prav evangeljske vrednote vezivo našega skupnega prizadevanja za zdrav slovenski rod!

Magda

 

01.02.2019Seminarji

Udeležite se kvalitetnih seminarjev, ki jih v našem društvu pripravljamo v februarju in marcu!

28.09.2018Seminarji za osebno in strokovno rast 2018/19

Za pedagoške delavce in ostale posameznike pripravljamo v novem šolskem letu zanimive strokovne seminarje.

24.09.2018Že 15 let pri Slomšku

Učitelji, vzgojitelji in kateheti so nosilci napredka k dobremu!

20.09.2018Delavnici DKPS v Stični mladih

Mladi so spoznali program Človek za druge in Molitvene kartice

24.08.2018Pogovorni večer v Zrečah: Jaz, Čarli Čeplin

31. 8. vabljeni na pogovor s p. Karlom Gržanom

02.09.2017Vabimo nove prostovoljce

V programu Človek za druge dobrodošli vsi, ki ste pripravljeni dve uri/teden pomagati sočloveku.

19.08.2017Načrtovalni dan 2017

Letošnje načrtovanje dela Društva katoliških pedagogov Slovenije je potekalo 19. avgusta v Kranju.

 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham