Misli iz koledarja Vzgoja 2017/18

Skrivnost življenja moramo najti v življenju samem, ne v naukih o njem.

(Anthony de Mello)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Rožna ulica 2

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-983

e-pošta: dkps(at)rkc.si

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Aktualno >   

13.03.2018Ob stavki SVIZ

V Društvu katoliških pedagogov Slovenije spremljamo dogajanje in aktivnosti v zvezi s stavko sindikata SVIZ.

V Društvu katoliških pedagogov Slovenije spremljamo dogajanje in aktivnosti v zvezi s stavko sindikata SVIZ, saj je večina naših članov aktivno vključenih v sistem izobraževanja.

Strinjamo se s stavkovnimi zahtevami, saj se nanašajo na popravo krivic v vrednotenju učiteljskega in vzgojiteljskega dela. Ker je večina zaposlenih žensk, ker je število zaposlenih veliko, ker v naši naravi in v naravi našega dela nasilno izražanje zahtev nima prostora, smo na repu plačnega sistema. Razlike v plačah izobrazbeno primerljivih poklicev v javnem sektorju so popolnoma nesprejemljive. V času krize je namreč učiteljski poklic plačal največji davek med vsemi v javnem sektorju.

Po našem mnenju bi morali s stavko opozoriti tudi na vedno težje delovne pogoje učiteljev in vzgojiteljev, saj je poseganja v vzgojni in učni proces vedno več. Vedno slabši je tudi odnos do učitelja, ki bi moral biti suveren pri svojem delu. Zaradi raznih zunanjih posegov in pritiskov (tudi z advokati) postajamo vedno bolj nemočni tako pri strokovnem delu kot v odnosih do otrok in do staršev. Naše delo postaja vedno zahtevnejše in vse težje. Z nekaj evri višjimi plačami se ne bo spremenil ne naš odnos do dela in ne ugled našega poklica v družbi. Zato bi morala biti stavka usmerjena tudi v pogoje za kakovost učiteljevega dela.

Kot katoliški pedagogi pa na stavko gledamo tudi z etičnega vidika, z vidika vzora in slike v ogledalu, ki ga s stavko kažemo sebi, družbi in posebno mladim. Stavka ni le zahteva po bolj pravičnih in višjih plačah. Stavkati bi morali tudi proti nizkim moralnim načelom v družbi, tudi v sindikatu, ki mu mnogi težko zaupajo. Stavkati bi morali za višje moralne norme v družbi, začenši z odnosom vlade do poštenih državljanov, stavkati bi želeli proti vsakršni goljufiji, proti kraji državnega premoženja, krajam v bančnem sistemu, proti izkoriščanju delavcev in nizkim plačam v gospodarstvu, s katerimi se ljudje ne morejo preživljati. Upreti bi se morali nonšalantnemu odnosu do odhajanja mladih, izobraženih ljudi v tujino. Vse anomalije družbe se zrcalijo pri našem delu!

Bojimo se, da bo ta protest le kaplja v morje nepravilnosti v slovenski družbi. Kljub temu ga podpiramo in želimo si, da bi povzročil kakšno resno in ne nekaj lepotnih sprememb v množici upravičenih zahtev zaposlenih v šolstvu.

 

Helena Kregar

predsednica strokovnega sveta DKPS

 

28.09.2018Seminarji za osebno in strokovno rast 2018/19

Za pedagoške delavce in ostale posameznike pripravljamo v novem šolskem letu zanimive strokovne seminarje.

24.09.2018Že 15 let pri Slomšku

Učitelji, vzgojitelji in kateheti so nosilci napredka k dobremu!

20.09.2018Delavnici DKPS v Stični mladih

Mladi so spoznali program Človek za druge in Molitvene kartice

24.08.2018Pogovorni večer v Zrečah: Jaz, Čarli Čeplin

31. 8. vabljeni na pogovor s p. Karlom Gržanom

02.09.2017Vabimo nove prostovoljce

V programu Človek za druge dobrodošli vsi, ki ste pripravljeni dve uri/teden pomagati sočloveku.

19.08.2017Načrtovalni dan 2017

Letošnje načrtovanje dela Društva katoliških pedagogov Slovenije je potekalo 19. avgusta v Kranju.

02.08.2017Bratstvo, izziv za naš čas

Od 24. do 30. julija 2017 je v letoviškem mestu Vichy v Franciji potekal 62. kongres Združenja evropskih katoliških učiteljev (SIESC).

 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham