Misli iz koledarja Vzgoja 2017/18

Človekovo srce - drobcena pika na našem planetu. Vendar se tu rojeva ljubezen.

(Phil Bosmans)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Rožna ulica 2

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-983

e-pošta: dkps.pisarna@gmail.com

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Aktualno >   

13.02.2018Odmevi na mini svetopisemske maratone

Po območnih skupnostih DKPS so konec januarja in v začetku februarja potekali mini svetopisemski maratoni.

OS SV. HIERONIM, POSTOJNA

Svetopisemski maraton smo začeli ob 18. uri s sv. mašo v župnijski cerkvi v Postojni in ga zaključili ob 22. uri radostni in deležni blagoslova prebrane in slišane Božje besede s prijetnim druženjem. Branje je začel dekan in župnik g. mag. Jožef Koren, ki nas je z uvodom pripravil na branje Markovega evangelija in nas vseskozi tudi aktivno spremljal. Prebrali smo celoten Markov evangelij in obe Petrovi pismi. Sodelovalo je 17 bralcev, v dvorani pa je bilo še nekaj poslušalcev. Zaključek Petrovega pisma »Ker torej to vnaprej poznate, ljubi, se varujte, da vas blodnja pokvarjenih ne bo potegnila za sabo in da ne odpadete od svoje utrjenosti. Rastite pa v milosti in spoznanju našega Gospoda in Odrešenika Jezusa Kristusa. Njemu slava zdaj in do dneva večnosti! Amen.« (2 Pt 3, 17-18), nas bo spodbujala pri soočanju z izzivi našega življenja.

Eva


OS KRANJ

Svetopisemski maraton smo začeli ob 16. uri in ga zaključili pred sv. mašo ob 18.00. Prebrali smo dve Pavlovi pismi: Rimljanom in Galačanom. Sodelovalo je 8 bralcev, v dvorani pa je bilo še nekaj poslušalcev in skupina birmancev.

Marjeta


OS ZAHODNA DOLENJSKA

V Kočevju smo imeli MSM že prejšnjo soboto, 20. januarja, po večerni sv. maši, od 19. do 22. ure. Prebrali smo  Markov evangelij v celoti in prvih 9 poglavij Apd. Sodelovalo nas je 12 bralcev. Med nami je bilo tudi nekaj poslušalcev in dobre pol ure mladinska veroučna skupina. Med bralci sta bila poleg članov DKPS in nekaj povabljenih domači hfaranov tudi po dv apredstavnika adventistične in evangelijske Cerkve. Po končanem prebiranju Božje Besede smo se razšli nagovorjeni in polni božjega dotika in miru. Čutiti je bilo, da se ob letu osorej spet srečamo v topli župnijski kapeli ob Božji Besedi.

Slavka

 

OS CELJE

Mini svetopisemski maraton je v župniji Zreče potekal v petek, 2. 2. 2018 od 17.00 do 18.15. Bralci, ki smo pristopili k branju, smo brali različne izbrane odlomke iz Svetega pisma. Naša skupna značilnost, ki se je razodela na koncu svetopisemskega maratona je bila, da smo si vsi izbrali besedila iz Nove zaveze. Poleg bralcev so se dogodku pridružili številni poslušalci. Po končanem svetopisemskem maratonu je sledila večerna sveta maša, ki je bila posvečena Svečnici - Jezusovemu darovanju v templju in blagoslovu sveč. To je tudi dan, ko redovnice in redovniki praznujejo dan Bogu posvečenega življenja. Gospod župnik Peter Leskovar nas je povabil k vsakodnevni molitvi zanje ter k molitvi drug za drugega. Dogodek je organizirala župnija Zreče, Kolping družina Zreče in Društvo katoliških pedagogov, območna skupnost Celje.

Martina

 

OS TOLMIN

Branje svetega pisma je potekalo tri dni po večerni sv. maši, dve uri, do 21.00. Brali smo Lukov evangelij in Apostolska dela. Sodelovale so molitvene skupine:  Frančiškov svetni red, Živi rožni venec, Prenova v duhu, Binkoštna dvorana, Biblična skupina, katehisti in pedagogi ter zakonske skupine. Bralcev je bilo dovolj in se niso podvajali. Uvod in zaključek sta podala duhovnika, gospod Niko Koren in gospod kaplan Marko Subotič. Večeri so bili dobro obiskani. Zaključili smo s pesmijo ob kitari in blagoslovom.

Marija


OS MOZIRJE

V Mozirju smo imeli svetopisemski maraton v četrtek, 22. 1. od 19.30 do 24.00. Brali smo Evangelij poMateju.  Branju Božje besede se je odzvalo 30 bralcev, med njimi mnogi člani DKPS.

Jelka

 

OS LJUBLJANA

Mini svetopisemskega maratona OS Ljubljana se je udeležilo 9 bralcev. Ob Božji besedi in medsebojnem srečanju nam je bilo lepo.

Helena

 

OS TREBNJE

Mini svetopisemski maraton, ki smo ga organizirali v župniji Trebnje, praznuje letos že peto obletnico. Vsako leto ga pripravimo z veseljem in zaupanjem v moč Božje besede.

V soboto, na predvečer nedelje Svetega pisma smo se zbrali v kapeli in prebirali Matejev evangelij, iz katerega je vzeto tudi letošnje geslo maratona: Čujte in molite. Po vsakem prebranem poglavju smo se ustavili in gospod župnik Jože Pibernik je podal razlago in odgovarjal na naša vprašanja. Dve uri sta hitro minili in hvaležni smo bili za milost globljega spoznavanja Božje besede in tega, da nas sodeluje vsako leto več.

V nedeljo pa smo farane nagovorili pri vseh treh sv. mašah, govorili o osebnih izkušnjah z branjem Svetega pisma ter  opisali potek maratona. Božjemu vabilu in govoru na srce se je bilo vredno odzvati.

Jasna


OS NOVO MESTO

Na mini svetopisemskem maratonu v Novem mestu nas je bilo kar nekaj bralcev in poslušalcev. Seveda niso bili vsi po tri ure, nekatere žene pa smo vztrajale.

Marta

 

OS LJUTOMER

Mini svetopisemski maraton smo v Ljutomeru izvedli 21. januarja 2018. Začeli smo ga s sveto mašo ob 17.00, ki jo je vodil domači kaplan Zoran Car in nadaljevali z enournim branjem Svetega pisma. Izbrali smo Janezov evangelij. Zvrstilo se je 8 bralcev in Božja beseda je žuborela ob žuborenju potočka iz cerkvenih jaslic, kar je pričaralo posebno vzdušje. Kot vsako leto se nam je ob poslušanju in branju pridružila skupina Prenova v duhu. Članice OS Ljutomer smo zaključile večer s kratkim in prijetnim druženjem ob toplem čaju.

Milena

 

KRKA

Tudi letošnje leto smo se na Krki odločili za mini svetopisemski maraton, ki je nosil naslov »Čujte in molite«. To je bila odlična predpriprava za oblikovanje Biblične skupine, ki se sedaj zbira vsak ponedeljek zvečer v župnišču. Naš MSM smo pričeli v petek, 26. 1. 2018  s sveto mašo in krajšim uvodom o pomenu in vlogi Svetega pisma za naše življenje. MSM je potekal tri večere med 18.30 in 20.30 uro. Tudi v soboto, 27.1. 2017 smo začeli s sveto mašo in nato nadaljevali z branjem Svetega pisma.V nedeljo zvečer smo se še tretjič zbrali k branju Svetega pisma. To je bila nova priložnost, da smo se trdneje povezali med seboj in našli novih moči za svoja življenja, vsakodnevne preizkušnje …  Vsak večer se nas je zbiralo 13 bralcev in en poslušalec Božje besede. Branje smo organizirali v župnišču. Brali smo Janezov in Matejev evangelij. Branje je potekalo izmenično. Vsak bralec je prebral eno poglavje, ki ga je v naprej napovedal. Zaključili smo z blagoslovom gospoda župnika Dejana Pavlina. Razšli smo se z mislijo »Da bi še naprej bedeli in molili, da ne pridemo v skušnjavo …«.

Marjanca


 

01.02.2019Seminarji

Udeležite se kvalitetnih seminarjev, ki jih v našem društvu pripravljamo v februarju in marcu!

28.09.2018Seminarji za osebno in strokovno rast 2018/19

Za pedagoške delavce in ostale posameznike pripravljamo v novem šolskem letu zanimive strokovne seminarje.

24.09.2018Že 15 let pri Slomšku

Učitelji, vzgojitelji in kateheti so nosilci napredka k dobremu!

20.09.2018Delavnici DKPS v Stični mladih

Mladi so spoznali program Človek za druge in Molitvene kartice

24.08.2018Pogovorni večer v Zrečah: Jaz, Čarli Čeplin

31. 8. vabljeni na pogovor s p. Karlom Gržanom

02.09.2017Vabimo nove prostovoljce

V programu Človek za druge dobrodošli vsi, ki ste pripravljeni dve uri/teden pomagati sočloveku.

19.08.2017Načrtovalni dan 2017

Letošnje načrtovanje dela Društva katoliških pedagogov Slovenije je potekalo 19. avgusta v Kranju.

 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham