Misli iz koledarja Vzgoja 2017/18

Obstaja cela vrsta drobnih radosti, ki nam odišavijo življenje.

(Alphonse Karr)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Rožna ulica 2

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-983

e-pošta: dkps.pisarna@gmail.com

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Aktualno >   

13.03.2018Pogovorni večer o knjigi Sinaj

Pogovorni večer o knjigi Sinaj je potekal 13. marca na Stranicah.

Svetopisemska zgodba Mojzesa, ki pod goro Sinaj zazna goreči grm in sprejme naročilo, da reši svoje ljudstvo iz egiptovske sužnosti, je bila tema pogovornega večera v torek, 13. 3. 2018, ob 18. uri v župnijski dvorani na Stranicah.  K razmišljanju o dogodkih, povezanih z navedeno goro, nas je spodbudila knjiga Sinaj, ki sta jo napisala Nives Meroi in Vita Mancuse. Nives Meroi je italijanska alpinistka, ki je s svojim možem Romanom Benetom, zamejskim Slovencem, osvojila vseh štirinajst osemtisočakov na svetu. Povzpela sta se tudi na goro Sinaj v  Egiptu. Prvi del knjige vsebuje avtoričin opis vzpona ter njene občutke, razmišljanja in spomine na to pot ter na druge, že osvojene gore sveta.  Zgodbo bogatijo dodane fotografije. Vito Mancuso je italijanski teolog in  v drugem delu knjige razmišlja o svetopisemskih dogodkih, povezanih z omenjeno goro.

Pogovorni gostje večera so bili: nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek, psiholog in teolog dr. p. Silvo Šinkovec in dr. Slavica Tovšak, vodja Planinske založbe pri PZS. Gostje so temo osvetlili vsak s svoje perspektive in nas spodbudili k nadaljnjemu razmišljanju.

Zgodba  je aktualna še danes, saj ogenj ponazarja notranjo moč in željo po spremembi, gora vzpenjanje proti cilju.  Pri tem je potrebno upoštevati etična načela in delati v dobro skupnosti.   Pogosto naletimo na ovire, zato je potrebna potrpežljivost, vztrajnost in uglašenost z notranjim jazom.

Večer so z glasbenim nastopom popestrile Ajda Kangler in Ana Retuznik. Na  prečni flavti sta zaigrali pesem južnokorejskega skladatelja in pianista Yirume River flows in you.

Župnijsko dvorano so pripravili člani župnije Stranice, pri parkiranju vozil v okolici župnišča pa so priskočili na pomoč člani ZŠAM Stranice. Posebna zahvala velja Martinu Lažetu za koordinacijo dela in g. župniku Petru Leskovarju za pomoč pri organizaciji dogodka.

Gostom smo podarili Vodovnikovo vino, ki ga prideluje vinogradništvo Andrejc iz Zreč in knjigo, ki osvetljuje delo in življenje ljudskega pesnika Jurija Vodovnika ter knjigo izpod peresa Martina Mrzdovnika.

Dogodek so organizirale župnija Zreče, Kolping družina Zreče in Društvo katoliških pedagogov Slovenije, da bi spodbudili branje v okviru Slomškovega bralnega priznanja in tako širili duhovno, versko, vzgojno, družbeno-kritično in splošno etično znanje.

 

Zapisala M. P.

 

01.02.2019Seminarji

Udeležite se kvalitetnih seminarjev, ki jih v našem društvu pripravljamo v februarju in marcu!

28.09.2018Seminarji za osebno in strokovno rast 2018/19

Za pedagoške delavce in ostale posameznike pripravljamo v novem šolskem letu zanimive strokovne seminarje.

24.09.2018Že 15 let pri Slomšku

Učitelji, vzgojitelji in kateheti so nosilci napredka k dobremu!

20.09.2018Delavnici DKPS v Stični mladih

Mladi so spoznali program Človek za druge in Molitvene kartice

24.08.2018Pogovorni večer v Zrečah: Jaz, Čarli Čeplin

31. 8. vabljeni na pogovor s p. Karlom Gržanom

02.09.2017Vabimo nove prostovoljce

V programu Človek za druge dobrodošli vsi, ki ste pripravljeni dve uri/teden pomagati sočloveku.

19.08.2017Načrtovalni dan 2017

Letošnje načrtovanje dela Društva katoliških pedagogov Slovenije je potekalo 19. avgusta v Kranju.

 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham