Misli iz koledarja Vzgoja 2017/18

Na koncu niso leta življenja, ki štejejo, ampak dejstvo, koliko življenja je bilo v teh letih.

(Abraham Lincon)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Ul. Janeza Pavla II. 13

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-987

e-pošta: dkps(at)rkc.si

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Aktualno >   

21.03.2018Poročilo o letni skupščini DKPS

Letna skupščina Društva katoliških pedagogov Slovenije je potekala v soboto, 17. marca 2018, pri sv. Jožefu v Ljubljani.

Začeli smo s kratkim duhovnim uvodom in glasbeno točko, nato pa nadaljevali s poročilom območnih skupnosti. Vse so že predhodno poslale svoja poročila tako, da so se poročevalci  omejevali predvsem na pomembnejše dogodke in probleme. Vsa poročila so pokazala veliko prizadevanja in vloženega dela na najrazličnejših področjih. Veseli smo bili razgibane dejavnosti območne skupnosti Bela Krajina, ki deluje prvo leto, in uspešnega začetka delovanja in nastajanja koroške območne skupnosti. Sledila so poročila upravnega odbora po področnih delovnih skupinah. V nadaljevanju smo potrdili predlog za letošnjega častnega člana DKPS, ki bo prof. Bogomil Jakopič, slavist, pedagog in surdopedagog. Zadnjo uro skupščine smo posvetili delu v dveh skupinah: ena je razmišljala o približevanju DKPS mladim in druga o glavnih nalogah društva v letu, ki je pred nami. Skupščino smo zaključili s sveto mašo v Marijini kapeli.

Ključni dogodek dneva je bilo predavanje gospe Mojce Širok o papežu Frančišku. Kot dopisnica RTV iz Italije in Rima je dolga leta spremljala dogajanja v Vatikanu, svoje izkušnje pa je strnila v knjigi Od Benedikta do Frančiška. Pripoved je začela s spremljanjem konklav pred petimi leti. Izvolitev kardinala Jorga Maria Bergoglija iz Argentine za papeža je bila presenečenje za vse, ki se je nadaljevalo s prvim pozdravom množici in predstavitvi kot rimski škof, malo pozneje pa z odklonitvijo papeškega stanovanja in bivanja v Domu svete Marte. S svojim načinom dela in komuniciranjem preseneča tako zunanji svet kot svoje sodelavce, kar vzbuja včasih pri njih tudi odpor. Gre namreč za prelomnico v komuniciranju Svetega sedeža in njegovega najvišjega predstavnika z javnostjo, tako katoliško in laiško.

Papeža Frančiška so v njegovem življenju najbolj oblikovale tri izkušnje. Stari starši so bili priseljenci, ki so se preselili iz Italije v Argentino. Ob tesnih stikih s staro materjo je to doživljanje postalo tudi del njega. Socialne razmere v Južni Ameriki so mnogo težje kot v Evropi, ki so oblikovale njegov socialni nauk in njegov odnos do najrevnejših. Duhovno pa ga je oblikovala jezuitska vzgoja, ki mu daje občutek popolne pokorščine predstojnikom in Kristusu, kar mu zagotavlja pomirjenost s samim seboj in gotovost pri njegovem odgovornem delu. O papežu Frančišku novinarji pišejo v glavnem zelo pozitivno, prisluhne pa mu tudi cel svet ne glede na versko prepričanje ali narodnost. Vse to pove, kako lačen je naš čas, da nam nekdo da upanje in gotovost ter da nas bi potolažil. Brez odstopa papeža Benedikta XVI. ne bi bilo papeža Frančiška. Samo že to dejanje izpričuje veličino papeža Benedikta, predhodnika papeža Frančiška.

 

Janko Jarc

 

28.09.2018Seminarji za osebno in strokovno rast 2018/19

Za pedagoške delavce in ostale posameznike pripravljamo v novem šolskem letu zanimive strokovne seminarje.

02.09.2017Vabimo nove prostovoljce

V programu Človek za druge dobrodošli vsi, ki ste pripravljeni dve uri/teden pomagati sočloveku.

19.08.2017Načrtovalni dan 2017

Letošnje načrtovanje dela Društva katoliških pedagogov Slovenije je potekalo 19. avgusta v Kranju.

02.08.2017Bratstvo, izziv za naš čas

Od 24. do 30. julija 2017 je v letoviškem mestu Vichy v Franciji potekal 62. kongres Združenja evropskih katoliških učiteljev (SIESC).

01.08.2017Pri vas naj se vse dela iz ljubezni

Tako odmevajo duhovne vaje v tišini, ki so potekale od 1. do 6. avgusta v Ilirski Bistrici.

10.07.2017Izšla je nova številka revije Vzgoja

V novi, 74. številki revije Vzgoja, pišemo o projektu Rastem s knjigo ter o pomenu knjige za osebnostni razvoj.

08.07.2017Romanje po Slomškovi poti 2017

Za nami je 10. romanje po Slomškovi poti, tokrat na 60 km razdalji med Stično in Šentjernejem.

 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham