Misli iz koledarja Vzgoja 2017/18

Obstaja cela vrsta drobnih radosti, ki nam odišavijo življenje.

(Alphonse Karr)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Rožna ulica 2

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-983

e-pošta: dkps.pisarna@gmail.com

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Aktualno >   

21.03.2018Poročilo o letni skupščini DKPS

Letna skupščina Društva katoliških pedagogov Slovenije je potekala v soboto, 17. marca 2018, pri sv. Jožefu v Ljubljani.

Začeli smo s kratkim duhovnim uvodom in glasbeno točko, nato pa nadaljevali s poročilom območnih skupnosti. Vse so že predhodno poslale svoja poročila tako, da so se poročevalci  omejevali predvsem na pomembnejše dogodke in probleme. Vsa poročila so pokazala veliko prizadevanja in vloženega dela na najrazličnejših področjih. Veseli smo bili razgibane dejavnosti območne skupnosti Bela Krajina, ki deluje prvo leto, in uspešnega začetka delovanja in nastajanja koroške območne skupnosti. Sledila so poročila upravnega odbora po področnih delovnih skupinah. V nadaljevanju smo potrdili predlog za letošnjega častnega člana DKPS, ki bo prof. Bogomil Jakopič, slavist, pedagog in surdopedagog. Zadnjo uro skupščine smo posvetili delu v dveh skupinah: ena je razmišljala o približevanju DKPS mladim in druga o glavnih nalogah društva v letu, ki je pred nami. Skupščino smo zaključili s sveto mašo v Marijini kapeli.

Ključni dogodek dneva je bilo predavanje gospe Mojce Širok o papežu Frančišku. Kot dopisnica RTV iz Italije in Rima je dolga leta spremljala dogajanja v Vatikanu, svoje izkušnje pa je strnila v knjigi Od Benedikta do Frančiška. Pripoved je začela s spremljanjem konklav pred petimi leti. Izvolitev kardinala Jorga Maria Bergoglija iz Argentine za papeža je bila presenečenje za vse, ki se je nadaljevalo s prvim pozdravom množici in predstavitvi kot rimski škof, malo pozneje pa z odklonitvijo papeškega stanovanja in bivanja v Domu svete Marte. S svojim načinom dela in komuniciranjem preseneča tako zunanji svet kot svoje sodelavce, kar vzbuja včasih pri njih tudi odpor. Gre namreč za prelomnico v komuniciranju Svetega sedeža in njegovega najvišjega predstavnika z javnostjo, tako katoliško in laiško.

Papeža Frančiška so v njegovem življenju najbolj oblikovale tri izkušnje. Stari starši so bili priseljenci, ki so se preselili iz Italije v Argentino. Ob tesnih stikih s staro materjo je to doživljanje postalo tudi del njega. Socialne razmere v Južni Ameriki so mnogo težje kot v Evropi, ki so oblikovale njegov socialni nauk in njegov odnos do najrevnejših. Duhovno pa ga je oblikovala jezuitska vzgoja, ki mu daje občutek popolne pokorščine predstojnikom in Kristusu, kar mu zagotavlja pomirjenost s samim seboj in gotovost pri njegovem odgovornem delu. O papežu Frančišku novinarji pišejo v glavnem zelo pozitivno, prisluhne pa mu tudi cel svet ne glede na versko prepričanje ali narodnost. Vse to pove, kako lačen je naš čas, da nam nekdo da upanje in gotovost ter da nas bi potolažil. Brez odstopa papeža Benedikta XVI. ne bi bilo papeža Frančiška. Samo že to dejanje izpričuje veličino papeža Benedikta, predhodnika papeža Frančiška.

 

Janko Jarc

 

01.02.2019Seminarji

Udeležite se kvalitetnih seminarjev, ki jih v našem društvu pripravljamo v februarju in marcu!

28.09.2018Seminarji za osebno in strokovno rast 2018/19

Za pedagoške delavce in ostale posameznike pripravljamo v novem šolskem letu zanimive strokovne seminarje.

24.09.2018Že 15 let pri Slomšku

Učitelji, vzgojitelji in kateheti so nosilci napredka k dobremu!

20.09.2018Delavnici DKPS v Stični mladih

Mladi so spoznali program Človek za druge in Molitvene kartice

24.08.2018Pogovorni večer v Zrečah: Jaz, Čarli Čeplin

31. 8. vabljeni na pogovor s p. Karlom Gržanom

02.09.2017Vabimo nove prostovoljce

V programu Človek za druge dobrodošli vsi, ki ste pripravljeni dve uri/teden pomagati sočloveku.

19.08.2017Načrtovalni dan 2017

Letošnje načrtovanje dela Društva katoliških pedagogov Slovenije je potekalo 19. avgusta v Kranju.

 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham