Misli iz koledarja Vzgoja 2017/18

Bodi to, kar si, vse drugo je že zasedeno. (Oscar Wilde)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Ul. Janeza Pavla II. 13

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-987

e-pošta: dkps(at)rkc.si

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Aktualno >   

08.04.2017Povezani v molitvi

V soboto, 8. aprila 2017, smo v DKPS pripravili lepo romanje članov društva, prijateljev in naših simpatizerjev na Brezje.

Objavljamo dva odmeva na romanje katoliških pedagogov na Brezje:

 

Lansko svetoletno romanje in srečanje ter pogovor z nadškofom Zoretom nas je nagovarjalo in zavezovalo, da srečanje ponovimo tudi letos.

Tako se nas je na Brezjah zbrala polna cerkev: nekaj nas je peš priromalo iz Naklega, večina pa se je zbrala že pri molitveni uri ob 15h ter napolnila cerkev za sveto mašo ob 16h. Za čudovito pevsko in glasbeno spremljavo sveti daritvi je poskrbela vokalna skupina Cantate Domino iz Kočevja.

Sodelovanje pri sveti maši je bilo bogato in globoko. Nadškof Stanislav Zore nas je nagovoril s spodbudo, naj v svojem pedagoškem poklicu predano služimo mladim in se zavedamo, kako odgovorno poslanstvo nam Bog zaupa in naj za svoje učence veliko molimo!

Srečanje smo nadaljevali s pogovorom o apostolatu molitve, ki ga želimo spodbuditi v vrstah učiteljev kot zavezo za medsebojno podporo in pomoč v vseh težavnih situacijah v šoli, v družbi in v naših odnosih. Veseli smo bili velikega števila udeležencev srečanja in zavzetega razmišljanja o smislu in pomenu molitvenih kartic, ki bi nam pomagale pri vztrajanju pri zavezanosti v povezanosti v molitvi.

Sobotno srečanje bo ponovno vir idej in energije za delo novemu vodstvu našega društva in vsem, ki nas društvo povezuje.

(Helena Kregar)


V soboto, 8. aprila, smo učitelji, vzgojitelji in kateheti v organizaciji Društva katoliških pedagogov Slovenije poromali na Brezje. Nekateri so romali z Naklega celo peš. Ob 15. uri se je začela molitvena ura, nato sveta maša, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore v somaševanju s p. Silvom Šinkovcem. Nadškof je v pridigi izpostavil težak in zahteven poklic učitelja. Kadar nam je pri delu z otroki težko, se obrnimo na Boga, ki nam zaupa. Kakršen je odnos nebeškega očeta do sina, tak naj bo tudi odnos učitelja do učenca. Učitelj mora biti sočuten, potem bo dober. Nadškof je dejal, da vsakodnevno moli za nas učitelje in učence in da naj tudi mi molimo drug za drugega. Po sveti maši smo se zbrali v dvorani nad zakristijo na delavnici Povezani v molitvi, ki jo je vodil duhovni asistent DKPS p. Silvo Šinkovec. Razdelili smo se v skupine, v katerih smo se pogovarjali o molitvenih karticah in neizmerni moči molitve. Kartice naj bodo v pomoč učitelju, saj imajo svoj namen. Ima jih že 200 vzgojiteljev. Ob koncu je bilo izpostavljeno: Molimo za slovensko šolo, saj smo vsi potrebni molitve - osnovnošolci, srednješolci, študentje, učitelji.

Delavnico, ki je bila duhovno zelo bogata, smo sklenili z molitvijo. »Če bi se ljudje zavedali, kakšna moč jim je dana z molitvijo, potem bi neprenehoma molili.« (D. J.)

(Helena Murgelj)

 

Pridigo nadškofa Stanislava Zoreta lahko preberete tukaj.

 

Med sv. mašo smo Bogu izročili naše prošnje:

  1. Gospod,  prosimo te za papeža Frančiška, nakloni mu vse darove svetega Duha za vodenje vesoljne cerkve!
  2. Ne dopusti ljubi Bog, da bi učitelji morali prodati svoje prepričanje za ceno preživetja!
  3. Prenovi nas, ženske, po priprošnji device Marije, da bomo v molitvi izprosile svetost naših mož, sinov, bratov, duhovnikov, za varstvo družin in domovine!
  4. Gospod, izgnanec iz našega javnega življenja, prosimo te, da se po Božji besedi vrneš v vse ustanove!
  5. Daj, Gospod, da bomo manj govorili in se bolj zavzemali za vse trpeče in stiskane!
  6. Prosimo te za vse mlade, blagoslovi njihovo vero, njihovo delo in njihovo pot v prihodnost!
  7. Varuj mir na svetu, te prosimo, Gospod!
  8. Za vse pokojne iz naših družin, nakloni jim večno srečo pri tebi!

 

Kaj nam je na romanju na »na srce položil« nadškof Stanislav Zore:

Pri sv. maši nas je nadškof nagovoril, naj na tem romanju Marijo prosimo za pogum, moč in zaupanje v življenjskem poslanstvu in na poti vere. Tako kot lani je tudi letos izrazil globoko spoštovanje in podporo pedagoškemu poklicu. Skozi rek in anekdoto je pojasnil, kako zelo zahteven je ta poklic, »da se večkrat zdi, da presega učiteljeve/vzgojiteljeve moči«. Povedal je, da ko se srečujemo z zahtevnostjo učencev/otrok je pomembno, da povežemo znanje, dobroto in vero v božji načrt. Kot je bilo povedano v zgodbi: »… Misliš, da bi Bog nekemu nesposobnežu dal tako zahtevnega otroka?!?  Čutim, da mi Bog zaupa.«

Skozi evangelij o Lazarju nas je opozoril na poteze, ki jih mora imeti v sebi vsak učitelj drugih:

Učitelj se mora vedno odločiti za otroka! Učitelj nosi vlogo »v svetem duhu kot oče do učenca«. Učitelj dela učenca in učenec dela učitelja.

Dober učitelj zazna s srcem, kaj nosijo učenci v sebi, je sočuten, empatičen. Tako bodo učenci postali dobri ljudje, ker se bodo učili biti dobri ljudje. Učenci naj čutijo učiteljevo srce.

Dober učitelj naj ne neha zaupati in upati. »Občutka, da je nekdo izgubljen, zavožen primer, nikoli ne podprite! Prav vaše zaupanje je lahko »zadnji žarek za tega človeka, ki obudi življenje«.

Učitelj naj »razvezuje povoje, ki vežejo mladega človeka, da ni svoboden«. Osvobajajte in stojte ob njih, jih spremljajte, da rastejo in postanejo samostojni. Rezultate v vzgoji dosegamo z  dobroto, znanjem in živo vero, vse to povezano.

Pod vsemi temi pogoji bo mlad človek lahko »shodil in postajal to, kar je«.

Po maši, pred delavnicami, nam je naš nadškof povedal, da vsak dan dvakrat moli za vse nas, za vse pedagoške delavce in vse vzgojitelje. Zjutraj moli za moč, prave odločitve, dobro delo in zvečer prosi Boga, naj vse to opravljeno delo učiteljev in vzgojiteljev blagoslovi.

Lepo je, spoštujem in ponosna sem, da imamo takšnega nadškofa. Lepo je vedeti, čutiti, da smo med seboj povezani - povezani v molitvi.

(zapisala Andreja Novšak)

 

Nekaj fotoutrinkov z romanja si lahko ogledate tukaj.

 

O romanu na Brezje je poročal radio Vatikan:
http://sl.radiovaticana.va/news/2017/04/08/stanislav_zore_pedagogom_marija_pomaga_stali_hodili_u%C4%8Dencih/1304477
https://www.facebook.com/ivan.herceg.96/posts/10210845557833010
https://www.facebook.com/ivan.herceg.96/posts/10210845937522502 

02.09.2017Vabimo nove prostovoljce

V programu Človek za druge dobrodošli vsi, ki ste pripravljeni dve uri/teden pomagati sočloveku.

29.08.2017Seminarji za pedagoške kolektive v šol. letu 2017/18

Za pedagoške kolektive pripravljamo v novem šolskem letu zanimive strokovne seminarje.

19.08.2017Načrtovalni dan 2017

Letošnje načrtovanje dela Društva katoliških pedagogov Slovenije je potekalo 19. avgusta v Kranju.

02.08.2017Bratstvo, izziv za naš čas

Od 24. do 30. julija 2017 je v letoviškem mestu Vichy v Franciji potekal 62. kongres Združenja evropskih katoliških učiteljev (SIESC).

01.08.2017Pri vas naj se vse dela iz ljubezni

Tako odmevajo duhovne vaje v tišini, ki so potekale od 1. do 6. avgusta v Ilirski Bistrici.

10.07.2017Izšla je nova številka revije Vzgoja

V novi, 74. številki revije Vzgoja, pišemo o projektu Rastem s knjigo ter o pomenu knjige za osebnostni razvoj.

08.07.2017Romanje po Slomškovi poti 2017

Za nami je 10. romanje po Slomškovi poti, tokrat na 60 km razdalji med Stično in Šentjernejem.

 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham