Misli iz koledarja Vzgoja 2017/18

Ne moremo vsi delati velikih stvari. Lahko pa delamo majhne stvari z veliko ljubeznijo.

(sv. Mati Terezija)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Rožna ulica 2

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-983

e-pošta: dkps(at)rkc.si

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Aktualno >   

24.10.2017Srečali smo se z Dragom Jančarjem

Gost pogovornega večera 19. oktobra 2017 pri sv. Jožefu v Ljubljani je bil pisatelj, esejist in dramatik Drago Jančar.

V uvodu je moderator na kratko predstavil njegovo življenjsko pot ter omenil nekatere nagrade, ki jih je prejel za dela, katerih naslovnice so se ves večer vrstile na platnu v ozadju.

Pisatelj je spregovoril o svojem pogledu na literaturo. Zelo  zgodaj je začel brati domačo in tujo literaturo in sicer vse, kar mu je prišlo pod roke. Pri branju Idiota Fjodora Dostojevskega, ki ga ni prav dobro razumel, pa je dojel, da je literatura nekaj več kot samo opisovanje življenjskih zgodb. Pri petnajstih letih se je zagledal v zvezdnato nebo in si zastavil vprašanje, kaj je za zadnjo zvezdo in kmalu spoznal, da ne bo na to vprašanje nikoli dobil dokončnega odgovora, prav tako kot ne na vprašanje, kaj je bilo pred nastankom sveta. Na ta vprašanja odgovarjajo teologi in filozofi, pisatelj pa odgovarja z besedo in išče odgovor v napetosti med vsebino in jezikom. Ta napetost pa mora biti napisana precizno in spontano.

Pri pripovedi se pisatelj pogosto zateka v zgodovino, saj resnica o človeku nima časovne omejitve, dogajanje v preteklem času pa je tudi bolj odprto. Vedno pa je romanopisec razlagalec današnjega časa. Človek je vedno isti v vseh časih. Vse je na nek način naš čas. Nihče pa ne more odgovoriti na otrokovo vprašanje o času in prostoru. Umetnost iztrga del tega časa, zato je umetnost nadčasovna. Med umetnikom in časom je skrivnostno razmerje, saj se ne ve, kdaj je pisatelj pisal in zakaj je pisal. Je pa beseda temelj vsega. Na začetku je bila beseda.

V nadaljevanju je pisatelj spregovoril o svojem delu, pri katerem skuša predvsem ugotoviti, kako človek ravna v določeni situaciji in kaj se z njim dogaja. V knjigi To noč sem jo videl opisuje dogodke v nekem majhnem svetu, s stališča posameznega človeka pa gre za velike dogodke. To se dogaja vsem, saj so notranje dogajanja nekaj univerzalnega. Težki čas je dvignil na raven literature. Na kratko je opisal vsebino romana, ki ga sestavljajo štiri poglavja, v katerih se zvrstijo štiri različne usode, vsem pa je skupna izguba neka ljubezni, ki jo ohranjajo v spominu. Tako se tudi slovensko ljudstvo spominja bolečih dogodkov tako, kot so se v resnici zgodili. Ta roman je prinesel neko katarzo in tudi zaradi njega se je zgodila sprava. Mnenje enega od poslušalcev je bilo, da je roman lepo napisan, zdi se mu kot glasba sredi hrupa.

Pisatelj zatem prebere začetek romana In ljubezen tudi. Pove, da opisuje čas, ko je v svetu zavladalo sovraštvo. Opisuje dogodke v Mariboru, ki ga je zasedla fašistična okupatorska vojska, razmere med uporniki na Pohorju in v nemških koncentracijskih taboriščih ter  povojno nasilje. V teh razmerah postanejo ljudje žrtve, nasilniki ali oboje skupaj. V ljudeh se je naselil strah in nasilje. Vojna poškoduje ljudi in ljubezen tudi.

Roman Maj, november je bil nekoliko spregledan in ga je kritika različno sprejela. Dogajanja v romanu so videli predvsem na politični ravni, on pa se je skušal le dotakniti stanja v Sloveniji in problemov mlade generacije, ki stopa v življenje s svojimi idejami in sposobnostni. Glavni junak se tudi zaradi svojih nesposobnosti zaplete v politični in tajkunski sistem, kar ga pripelje do nezavidljivega konca. Pisatelj pripomni, da bo roman morda bolje razumljiv čez deset let.

Pisatelj pove, da literatura ne želi dajati dokončnih odgovorov, niti ni nadomestek za filozofijo ali vero, je pa v vsaki literaturi nekaj moralnega in etičnega, ter da skuša odgovarjati na vprašanja o smislu življenja. Bralcu pa je prepuščeno, da pride sam iz napisanih življenjskih zgodb do novih spoznanj.

Na vprašanje poslušalca, če se mu ne zdi, da je Slovenija v bolj slabem stanju, je pisatelj odgovoril, da je res marsikaj slabo in da tudi tisti, ki so pri spremembah sodelovali, niso najbolj zadovoljni, nikoli pa ne bi zamenjal s tem, kar je bilo pred samostojnostjo. Ob vseh napakah in slabostih vendar živimo v nekem drugačnem času. Lahko sicer kritiziramo, od nas pa je odvisno, koliko in kdaj se bo spremenilo. Zavedati pa se moramo, da so nekatere stvari še zelo močno prisotne, prepričan pa je, da se bo sčasoma spremenilo. Bil pa je čas, ko se je zdelo, da tistega časa ne bo nikoli konec.

Dolg aplavz in skromna knjižica sta bili zahvala pisatelju Dragu Jančarju za bogat in enkraten večer.

 

Janko Jarc

 

28.09.2018Seminarji za osebno in strokovno rast 2018/19

Za pedagoške delavce in ostale posameznike pripravljamo v novem šolskem letu zanimive strokovne seminarje.

24.09.2018Že 15 let pri Slomšku

Učitelji, vzgojitelji in kateheti so nosilci napredka k dobremu!

20.09.2018Delavnici DKPS v Stični mladih

Mladi so spoznali program Človek za druge in Molitvene kartice

24.08.2018Pogovorni večer v Zrečah: Jaz, Čarli Čeplin

31. 8. vabljeni na pogovor s p. Karlom Gržanom

02.09.2017Vabimo nove prostovoljce

V programu Človek za druge dobrodošli vsi, ki ste pripravljeni dve uri/teden pomagati sočloveku.

19.08.2017Načrtovalni dan 2017

Letošnje načrtovanje dela Društva katoliških pedagogov Slovenije je potekalo 19. avgusta v Kranju.

02.08.2017Bratstvo, izziv za naš čas

Od 24. do 30. julija 2017 je v letoviškem mestu Vichy v Franciji potekal 62. kongres Združenja evropskih katoliških učiteljev (SIESC).

 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham