Misli iz koledarja Vzgoja 2017/18

Če želiš biti ljubljen, ljubi.

(Seneka)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Ul. Janeza Pavla II. 13

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-987

e-pošta: dkps(at)rkc.si

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Društvo > Bodoči pedagogi  

Študentska skupina Bodoči pedagogi se srečuje dvakrat mesečno, okvirno na štirinajst dni ob torkih Naša srečanja so sestavljena iz treh momentov: duhovni, strokovni in družabni. Delimo si izkušnjo svoje vere ter jo želimo poglabljati, ker želimo, da bi bil Kristus v središču našega življenja. Ob strokovnih temah, pogovorih o vzgoji in šoli, oblikujemo svoja stališča. Pogovarjamo se tudi o diplomskih nalogah, ki nastajajo, gremo skupaj na kakšno predavanje, beremo strokovno literaturo, sodelujemo na strokovnih srečanjih. Skupina zna tudi praznovati, se veseliti vsakdanjega življenja in lepote vsakega člana. Humor je značilen za našo skupino.

Skupino vodi p. Silvo Šinkovec: silvo.sinkovec(at)rkc.si

 

Datumi srečanj v šol. letu 2016/17:

22. 11.

6. 12.

20. 12.

3. 1.

17. 1.

31. 1.

14. 2.

28. 2.

14. 3.

28. 3.

11. 4.

25. 4.

9. 5.

23. 5.

6. 6.

20. 6.

 

Srečanja so pri sv. Jakobu na Gornjem trgu v Ljubljani.

 

Odmevi članov skupine na pretekla srečanja:

 

Srečanje smo začeli praznično, saj je Tina praznovala svoj godovni dan. Po voščilu smo ob sladkanju premlevali, kaj pomenijo naša imena v izvirniku, kje v Sloveniji stojijo cerkve, posvečene našim zavetnikom in naredili kratek intervju s slavljenko. Pred poglobitvijo v našo temo, "Ljubezen v zakonu (1. del)" iz Radosti Ljubezni, smo se za trenutek še ustavili in prosili za blagoslov srečanja. Razmišljali smo ob Pavlovi hvalnici ljubezni. Papež Frančišek nam daje konkretne primere na kaj biti pozorni in za kaj se truditi. Ljubezen naj se bolj uveljavi v dejanjih kot besedah. Ne smemo se naveličati delati dobro. Vsak naj skuša odkriti lastno pot do sreče, drugim pa pusti, da najdejo svojo. Poudarja ljubeč pogled, da na vsakega potrebujemo gledati z očmi Boga Očeta in v vsakem iskati in videti nekaj dobrega, Božjo podobo v njem. Kako se je v družinah in odnosih potrebno naučiti prijazne Jezusove govorice, ki je opogumljajoča, ki vrača moč, krepi, tolaži in spodbuja. Spodbuja nas, da se zavedamo svoje osebne zgodovine in jo vključujemo v molitev, ter tako sprejemamo najprej sebe. Zavedati se, da je Božja ljubezen brezpogojna, da nam je dal Jezus zgled, da bi tudi mi tako ljubili. Spodbuja nas, da se veselimo sreče drugega. Dan v družini se ne sme končati, ne da bi dosegli mir. Papež poudari, da ni treba iti na kolena, ampak lahko storimo majhno dejanje, nekaj malega, da bo v družini spet sloga. Blagoslov ima večjo moč kot prekletstvo, ljubezen je močnejša kot sovraštvo. Za izziv nam je p. Silvo predlagal, naj zamenjamo v Pavlovi hvalnici ljubezni besedo ljubezen najprej z besedo Bog, nato Jezus, Sv. Duh ... Nato pa daš notri svoje ime. Kako se počutiš? Za konec smo razmišljali še, kako v našem pedagoškem delu lahko to živimo. Zaključili smo z molitvijo, še posebej za mlade, ki so v tem tednu umrli. Tina nas je spodbudila še k virtualnemu objemanju.

Marta

 

 

Tokrat smo na BPjih zagrizli v tretje poglavje Radosti ljubezni z naslovom Poklicanost družine: gledati Jezusa. Marsikaj nas je nagovorilo, kot odmev pa je bila največkrat slišana misel, ki jo papež najde v Sinodalnem poročilu: »Evangelij družine goji tudi tista semena, ki še niso dozorela, in mora negovati tista drevesa, ki so se posušila, in jih ne smemo zanemarjati.« To nas vodi k zavedanju, da se v pedagoškem delu srečaš z mnogimi zgodbami, ki v sebi skrivajo ogromno bolečine, trpljenja in da ta nedozorela semena, ta suha drevesa potrebujejo našo nego. Po drugi strani pa smo v zavedanju, da je Duh tisti, ki oživlja ... Preko naše molitve, blagoslova, odprtosti, ljubezni ...
Matevž

 


Tokratno srečanje je bilo namenjeno 2. poglavju Radosti ljubezni. Besedilo je nagovorilo vsakega na svoj način, zato ni manjkalo podeljenih bogatih in kritičnih misli iz besedila o stanju družin med nami in njenih izzivih. Razmišljali smo tudi k čemu nas slišano o družini vabi. Ozrli smo se tudi v novo začeto leto in si zaupali nekaj svojih ciljev, načrtov, želja ...

Irena


Lepo je bilo, da so se vsi navzoči strinjali, da je etika pomembna v gospodarstvu, da je v podjetništvu še pomemben človek. Strinjali so se, da s poštenostjo vlagaš v svoje podjetje na dolgi rok. Zanimivo je bilo, da so pravzaprav bili nabrani iz različnih sfer, pa vendar so govorili zelo podoben jezik. Menim, da so tovrstna srečanja koristna: za nas, da vidimo, da še obstajajo pošteni podjetniki in za njih, da vidijo, da v svojem poslu niso osamelci sredi korupcije. No, pa p. Silvo je seveda znal po jezuitsko vodit zadevo, kjer na koncu ni umanjkala podelitev;)
Matevž


Z vključenostjo v skupino bodočih pedagogov sem našel spodbudo, pogum in družbo za obisk Nikodemovega večera, ki se ga drugače verjetno ne bi udeležil. Imel sem občutek, da sem čas koristno porabil in zvedel dosti novega, če si to le iskal.

Primož


Na srečanja sem hodila v študijskem letu 2012/2013 in mi je bilo všeč, ker sem bila med ljudmi, ki imajo podoben poklic kot jaz. Teme pogovora so mi bile zelo blizu. Veliko sem odnesla od gostje, ki je govorila o pisanju diplome in kako je na zagovoru. Celoto je povezovalo branje iz knjige Skrivnost podarjenega življenja. Slednje bi zelo pohvalila.

Urška

 

Sicer sem hodila v lanskem letu (2013/14) bolj malo, oz. skoraj nič, lahko pa povem za prejšnja leta, da mi je skupina bodočih pedagogov pomagala na poti prepoznavanja moje vloge v pedagoškem poklicu. Skupina mi je pomagala pogledati na poklic pedagoga z drugačnega, globljega zornega kota. Všeč mi je bila sproščenost, predvsem pa to, da smo drug drugega poslušali, všeč mi je, da so na dan prišle teme, ki jih na faksu skorajda nismo obravnavali, so pa pomembne za učitelje. Všeč mi je duhovni del na začetku. Všeč mi je, da smo dobili povabila na razne dogodke, pedagoške maše, izobraževanja. Najbolj mi je všeč, kadar temo pripravlja Silvo, ker največ odnesem, saj se tiče pedagoškega poklica konkretno (predstavljanje diplomskih nalog se mi ni zdelo tako zanimivo, je pa dobro za tistega, ki predstavlja nalogo). Občasno smo se morda preveč ustavili ob kakšni anekdoti. Sicer pa super.

Tadeja

 

Luštno je bilo na srečanjih, sploh tekom leta, ko nas je bilo na srečanjih več in smo imeli določene teme, recimo tratilniki časa, predstavitve diplomskih nalog ...

Marta

 

 

 

 

Bodoči pedagogi

 
 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham