Misli iz koledarja Vzgoja 2017/18

Verjemi, da zmoreš in si že na pol poti do cilja.

(Theodore Roosevelt)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Rožna ulica 2

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-983

e-pošta: dkps.pisarna@gmail.com

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Prodaja  

Magnetki in brisače

Novo - za vas na DKPS!

Za vas smo pripravili čisto nove magnetke, z novimi 3 različnimi mislimi, ki so lahko lepo darilo.

Prav tako bi vam ali komu od poznanih prav prišla športna brisača.

Vabljeni k naročilu!

Akcija ob selitvi

Pred kratkim smo pisarno Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) preselili na nov naslov. Odslej nas najdete na naslovu: Rožna ulica 2, 1000 Ljubljana, 01/43-83-983, dkps.seminarji(at)gmail.com, revija.vzgoja(at)rkc.si


Ob tej priložnosti smo se odločili za prijazno ponudbo: znižali smo cene nekaterih knjig ter pripravili vsebinske komplete revije Vzgoja. Vse naročeno vam pošljemo brez poštnine.

 

Izberite: knjige, majice, vsebinski kompleti posameznih izvodov revij.

Koristno

V branje priporočamo nekaj zanimivih in koristnih knjig. Za starše, o odločanju, o usmiljenju:

52 stvari od mame

52 stvari od očeta

Kaj sploh hočem

Dela usmiljenja

Božje ime je Usmiljenje

Kako naj se (ne) prepiramo

Vodnik za uspešno reševanje družinskih nesoglasij.

Knjiga je zanimiva za starše, pa tudi za otroke. Cena: samo 15 €

Barva ljubezni - DVD

DVD p. Marka Ivana Rupnika Barva ljubezni.

Vsebina: na DVD-ju sta dva filma: Centro Aletti (11') in Barva ljubezni (33').

Cena: 10,00 EUR + poštnina 2,00 €

Novosti

Novo: Za vas smo pripravili posebno ponudbo. Te knjige bodo gotovo zanimive za marsikatero darilo. Oglejte si:

  • Ulrich Hub: Na Noetovi barki ob osmih (zanimiva za otroke)
  • Andraž Arko: Ti si sonce mojega življenja (zanimiva za otroke in mlade)
  • David Ratte: Popotovanje očetov (zanimiva za najstnike in odrasle)
  • Anselm Grün: Mala knjiga o pravi ljubezni (zanimiva za mlade in odrasle)
  • John Templeton: Agape ljubezen (zanimiva za vse starosti)
  • Berta Golob: Svetilniki (zanimiva za vse starosti)
  • Anselm Grün: Visoka umetnost staranja (zanimiva za vse v zrelih letih)

Vabljeni k ogledu in nakupu tudi drugih knjig iz naše izbrane ponudbe!

Svetovni etos: globalno in lokalno

Novo! Izšla je knjiga Svetovni etos: globalno in lokalno.

V njej so objavljeni prispevki s posveta o svetovnem etosu, ki je bil aprila 2013 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Strokovnjaki različnih smeri in prepričanj so se posvetili temeljnim moralnim dilemam sodobnega časa. Vsak od 16-ih prispevkov na svoj način utemeljuje osnovno idejo svetovnega etosa.

Knjigo priporočamo vsem, ki bi radi na svojem področju naredili več za prebujanje in uresničevanje zavesti o skupnih in humanih temeljih vseh sekularnih in religioznih družb. To je dobra teoretična podlaga za različne dejavnosti. V reviji Vzgoja na to temo objavljamo predloge za izvedbo delavnic za osnovnošolce.

Knjigo sta uredila Marko Pavliha in Borut Ošlaj, obsega 241 strani.

Cena: 15,00 EUR (+ poštnina 1,30 EUR)

Knjigo lahko naročite tukaj.

Privoščite si dobro branje

Pri nas lahko kupite nekaj dobrih knjig, ki vam bodo pomagale pri vzgojnem delu ter osebnostni rasti.

Franc Pediček, slovenski pedagog

Novo: Knjiga Franc Pediček, slovenski pedagog (376 strani)!

Dr. Franc Pediček (1922–2008) si v slovenski pedagogiki zasluži posebno mesto. Njegova pedagogika je bila antropološka, v središče vzgoje je postavil človeka kot celovito osebnost. Pomembne sledi je pustil na številnih področjih vzgoje: od predšolske do srednješolske vzgoje, specialne pedagogike, vzgoje za partnerstvo, družinske pedagogike, spolne vzgoje, izobraževanja odraslih, športne vzgoje, plesa, svetovalnega dela ter še česa. Zavzemal se je za korektno raziskovalno metodologijo ter pedagoško terminologijo, za sprejetje etičnega kodeksa učiteljev, vzpostavil je šolsko svetovalno delo.

Knjigo naročite tukaj. Cena: 29,00 €. Poštnino podarimo. Za člane DKPS in člane Kluba revije Vzgoja je 10% popust!

Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju

Novo: Izšla je knjiga Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju. Avtor analizira, kako slovenski literati (Cankar, Jenko, Vodnik idr.) doživljajo absolutno, sveto in kako se to odraža v njihovih delih.

Dr. Vladimir Truhlar (1912–1977) je bil filozof, teolog, duhovnik, jezuit, pesnik in kritik, predavatelj na Gregoriani v Rimu, koncilski teolog, po rodu Slovenec in Čeh. Njegova dela so doživela številne prevode. V Sloveniji je bil deležen hudih pritiskov in nasprotovanja, njegova teologija je komunistično oblast motila tudi po njegovi smrti.

Knjigo naročite tukaj. Cena (254 strani) je 20,00 €. Poštnino podarimo.

Etični kodeks

Ob Etičnem kodeksu prepoznavamo identiteto pedagoške poklicanosti, ob njem se navdihujemo in preverjamo svoje delo in cilje, ob njem dobivamo potrditve in tudi smernice za pravo vzgojno in pedagoško delo. V njem je veliko ljudi iz Slovenije in tudi iz različnih delov sveta, znotraj pedagoškega poklica ali zunaj njega, že našlo osvežujoči vir, ki obnavlja in poživlja moči.

Etični kodeks članov DKPS lahko naročite tukaj. Cena: 3,00 EUR (+ poštnina)

Očka, moj oče

Knjiga je eden najlepših poklonov očetu. Iskrena pesem, dragoceni spomini, čista izpoved, ki odmevajo v srcu. Knjiga prebudi čudovit občutek: očetovstvo je lepo. Radi jo bodo prebrali očetje in vsi otroci, tudi odrasli. Ob njej bo bralec lahko poromal v svoj pretekli odnos z očetom in ga verjetno vsaj v duhu objel ter se mu zahvalil za očetovsko skrb in pozornost.

Avtor knjige je Leo F. Buscaglia, izšla je v obsegu 113 strani. Lahko jo kupite na uredništvu revije Vzgoja ali naročite tukaj in knjigo prejmete na dom. Cena: 22 €, poštnino vam podarimo.

 

Iz knjige Kosmata vest

"Kljub jezi in razočaranju je Vili vedel, da mu trda prede, če sošolcu ne prinese dvajsetih evrov, kot sta se dogovorila. Na šoli je že nekaj otrok, ki jih je Robi izsiljeval za drobne usluge ali priboljške, pa si učiteljem ali staršem niso upali črhniti niti besedice."

(str. 23)

 

Iz koledarja Vzgoja

"Ni pomembno, kaj od življenja pričakujemo, ampak kaj vanj prispevamo."

(Viktor E. Frankl)

 

Iz Etičnega kodeksa

"Namen vzgoje je oblikovati osebnostno zrele, samostojne, svobodne in ustvarjalne ljudi, ki razvijajo svoje telesne, duševne in duhovne zmožnosti ter so usposobljeni za odgovorno življenje in sodelovanje z drugimi v družini, na delovnem mestu, pri političnem udejstvovanju, v občestvenem in družbenem življenju. Učenec je samostojna osebnost in zato subjekt, ne le objekt vzgoje."

(čl. 4)

 

Iz knjige Franc Pediček, slovenski pedagog

"Nam pomeni znak tanatogogika najprej najširšo pomenskost vodenje otroka, mladostnika, odraslega v primeru prenehanja njegovih storitev, uspehov, razvoja; zatem pa tudi ožjo pomenskost, to je vodenje človeka v in skozi bivanjsko ugašanje ter popolno ugasnitev, to je v in skozi umiranje. Ne pomeni pa ta znak samo vodenja v nekaj, v premagovanje neuspehov in nestorilnosti, temveč tudi vodenje od nečesa, od neuspehov, od porazov, od razvojnih zastojev, od zapletov, od smrti, to je od samouničenja ali suicidalnosti."

(Franc Pediček, str. 81)


Iz knjige Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju

"Cankar je bil človek kakor smo mi vsi. Slaboten kakor smo mi vsi slabotni. Včasih v čisto črni, nemočni brezvoljnosti. »Kakor se preliva po tej široki cesti luža v lužo, greh v greh! Še za eno samo stopinjo ni več belega kamna! / Sedel sem za mizo, ves čemeren, ker so se motale moje misli kakor muhe v pajčevini, črne in nemočne« (Spremljevalec). A iz takih onemoglosti si je Ivan Cankar vendarle vedno znova poiskal pot v kamrico srca, se v njenem večnostnem prostoru prečistil in potem spet znal prav premeriti svet, življenje, dan."

(Vladimir Truhlar, str. 93)

 

Iz knjige Otrok in samozavest

"Prav tako je za otrokov napredek pri učenju pomembno, da se zaveda svojih odgovornosti in da se zna obvladati, ko pride v prvi razred. Če se do takrat še ni naučil zbrati, poslušati, nadzorovati jakosti glasu, prijazno zaprositi za kakšno stvar, skrbeti za svoje telo in obvladovati potrebe po hrani in pitju, bo težko pozorno spremljal dogajanje v razredu in odgovarjal na učiteljeva vprašanja ter bo najverjetneje kmalu zabredel v težave."

(Tony Humphreys, str. 93)

 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham