Človek s smislom za humor zna na prikupen način odstranjevati številne ovire svobodi in veselju.

Bernhard Häring

Tiskovna konferenca o Tednu vzgoje 2019

 

V četrtek, 29. 8. 2019, ob 12.00, je v prostorih Galerije Družina potekala tiskovna konferenca ob začetku Tedna vzgoje. Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) in Slovenski katehetski urad (SKU) želita z letošnjim Tednom vzgoje osvetliti tematiko svetosti in vzgoje v digitalnem času.

Na novinarski konferenci so msgr. dr. Franc Šuštar, s. Magda Burger, ga. Marija Žabjek in p. Silvo Šinkovec, D. J., predstavili vsebino (gradivo) letošnjega Tedna vzgoje.

Pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar je prebral izjavo ljubljanskega nadškofa in predsednika slovenske škofovske konference msgr. Stanislava Zoreta, ki ob pričetku novega šolskega leta nagovarja vse, tako šolarje, starše, učitelje in katehete. Poslanstvo vsakega je posebno in lepo, pravi g. nadškof, ki vsakogar spodbuja k skrbnemu opravljanju njegovega poslanstva, obenem pa spodbuja, da digitalni svet premišljeno in z znanjem izkoristimo, ter želi bogato leto novih spoznanj in rasti.

V poslanici, ki jo je prebrala s. Magda Burger, dr. Marjan Turnšek, upokojeni nadškof in predsednik Slovenskega katehetskega urada, nagovarja katehete in jih spodbuja k veselemu opravljanju njihovega dela. Poudari sporočilo sinode mladih - mlade poslušati, podpirati, voditi in vključiti – in spodbuja, da naj bodo glavne teme sinode mladih (digitalna komunikacija, migracije, spolne zlorabe) prej kot razlog za strah, spodbuda za zaupen korak naprej.

P. Silvo Šinkovec, duhovni asistent DKPS, ter ga. Marija Žabjek, predsednica DKPS, sta predstavila idejni razvoj in potek Tedna vzgoje, ki bo potekal med 1. in 8. septembrom. Poudarila sta pomen dobre vzgoje mladih, ki poteka na mnogih ravneh, tudi na ravni digitalnega sveta. Namen letošnjega Tedna vzgoje je zato opozoriti na prisotnost in vpliv digitalnih naprav  in s tem povezane izzive  za starše, vzgojitelje, učitelje, katehete in katehiste. Spodbudila sta k skupni molitvi ob pričetku novega šolskega in katehetskega leta.

Gradivo Tedna vzgoje lahko najdete na spletni strani Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) ali strani Slovenskega katehetskega urada (SKU). Gradivo so, poleg omenjenih nagovorov, pripravili učitelji in vzgojitelji iz različnih vzgojno izobraževalnih ustanov. Vabljeni k njegovi uporabi v župnijah, šolah in na spremljevalnih dogodkih v vašem okolju.