Česa bi se lotili, če bi vedeli, da vam ne more spodleteti?

Robert Schuller

Območna skupnost Mozirje

Sedež delovanja: Mozirje, Na Tratah 1a (Slomškova dvorana)

Predsednik/ca OS oz. kontaktna oseba: Jelka Repenšek, jelka.repensek@gmail.com

Duhovni asistent: Sandi Koren, župnik v Mozirju

Osnovni podatki

Območna skupnost Mozirje se razvija od leta 1992, ko smo v Frančiškanskem samostanu Nazarje, ki je bil prva leta naš gostitelj, imeli prvo predavanje. Vsa leta vodi skupnost Jelka Repenšek, pri čemer ji vsako leto pomaga tudi ozek tim sodelavcev, ki se menjujejo. Kot smo zapisali ob 15.-letnici našega delovanja (2007), je rutina tista, ki nas najbolj postara. Da bi presegli rutino, to odmiranje ustvarjalnosti, smo potrebni svežih dražljajev, ki nas prebujajo kot pedagoge, kot kristjane, kot celostne osebnosti. Zato so k našim dejavnostim povabljeni vsi. Imamo 60 članov, ki so doma in poučujejo ter vzgajajo v Savinjsko - Šaleški regiji. V naših 18. letih se nam je priključilo veliko ljudi. Mnogi so tudi odšli, nekateri pa še vstopajo in tako upamo, bo tudi v prihodnje. Gradimo skupnost strokovno uspešnih, duhovno prebujenih, radovednih in ustvarjalnih ljudi.

Dejavnosti

Ob organiziranju dejavnosti območne skupnosti nas življenje uči in vzgaja tako, da smo od znamenitih slovenskih predavateljev prešli tudi na domače strokovnjake, ki so najpogosteje kar naši člani. Najbolj živahno potekajo dejavnosti od oktobra do aprila, ko nas počivajoča narava usmerja k študijskim in družabnim aktivnostim. Kaj je torej že bilo na naši ponudbi: romarske maše, duhovne obnove, predavanja za osebno rast, teološka predavanja, duhovni in zgodovinski potopisi, pedagoška predavanja, gledališke predstave, seminarji in delavnice. Letošnjo jesen smo imeli zanimiva srečanja, kot je Raziskovanje gozda za vso družino, tečaj kaligrafije, dan Geštalta, adventna duhovna obnova in tečaj peke božičnega peciva. Vse te delavnice so plod 'domačega znanja'. Dobro smo se počutili na naših srečanjih, takih kvalitetnih druženj si želimo tudi v prihodnje.

Srce našege območne skupnosti je skupina za duhovno rast DKP, ki se sestaja vsak tretji ponedeljek v župnijski knjižnici. Z molitvijo večernic in vsakokratno temo, na katero se ves mesec pripravljamo, duhovno rastemo sami in tako upamo, da tudi društvo in družba, iz katere izhajamo.

 

DOGODKI V OS MOZIRJE

Vabilo na novembrska in decembrska srečanja

V četrtek 17. 11. bo ob 18.30 v Slomškovi dvorani v Mozirjupredavanje Karla Gržana: Na življenje poglejmo s humorjem


V soboto, 26. novembra 2022 bo adventna duhovna obnova, ki jo bo vodil p. dr. Silvo Šinkovec.

Pričetek ob 9.00 v župnijski cerkvi v Mozirju, zaključek pa ob 13.00 s kosilom.


V ponedeljek, 28.11. 2022 bo ob 20.00 srečanje Skupine za duhovno rast.

Potekalo bo v župnijski knjižnici.

Tema: Kako iz svoje zlate kletke navad, prepričanj, načel vidim druge?

Ali sem kaj odprt za delovanje Svetega Duha?


V četrtek, 1. 12. 2022 ob 16.30 bodo v Podkrižnikovi dvorani na Ljubnem ob Savinji potekale Geštalt delavnice.

Vodili jih bosta: Marjana Kopušar in Mirjam Stanonik

Ob 30 letnici delovanja DKPS v Mozirju (in širšem okolju)

Dragi člani in vsi, ki ste blizu ideji o sooblikovanju katoliških pedagogov.

V našem okolju se je druženje katoliških pedagogov pričelo 9. decembra 1992.

260 dogodkov se je odvilo v Mozirju ( Velenju) v 30 letnem delovanju društva.

Predavanja uglednih slovenskih pedagogov, teologov, mislecev, škofov, redovnikov…… duhovne obnove, maše, srečanja skupine za duhovno rast…

delavnice za krepitev osebnih in strokovnih kompetenc…. potopisi, komedije, debate, koncerti, romanja, načrtovanja in proslavljanja: 15, 20, 30 letnice DKPS.

V našem okolju imamo tri prejemnike Slomškovega priznanja, ki ga vsako leto podelijo na Ponikvi posebej zaslužnim članom DKPS.

2007 Jelki Repenšek, 2017 Mariji Glinšek, 2022 Albinu Vrabiču. Čestitamo!

Ob visoki obletnici delovanja čestitam vsem, ki ste in še boste sodelovali, predvsem pa prejemali iz zaklada naše vere, skupnega romanja na poti proti končnemu cilju v Božji objem.

» Na preteklost pogledam s Svetim Duhom. Ta jo v meni preustvari. To je božja terapija.

Dotakni se me od znotraj, deluj v meni.« Marjan Turnšek

(drobtinica iz bogate duhovne hrane naših srečanj)

Lepo vas pozdravljam.                                                            Jelka Repenšek

 

OS Mozirje vabi ...

V ponedeljek, 24. 10. 2022 ob 20.00 imamo v Mozirju Skupino za duhovno rast.

Tema:  Papež Frančišek: Vsi smo bratje, poglavji:  Srce odprto za ves svet ter Boljša politika

Kraj srečanja: Župnijska knjižnica

Več informacij: jelka.repensek@gmail.com

 

KDO SEM. KDO SMO MLADI?

V ponedeljek,30. 9. 2019, je v veroučni učilnici župnišča Zreče potekalo predavanje z naslovom Kdo sem, kdo smo mladi, ki ga je vodil g. Jure Sojč, tajnik nadškofijskega ordinariata Maribor in vodja škofijskega odbora mladih.

 

Izvedeli smo, da se čas mladih preživet na internetu povečuje na več kot 5 ur dnevno (40 % mladih). Njihovi najpogostejši internetni dejavnosti sta dostop do družbenih omrežij (87 %) in komunikacija s prijatelji (84 %), manj pogosto pa uporabljajo internet za šolo, izobraževanje in delo. Več kot 2/3 mladih (67,2 %) ima več kot 200 prijateljev na spletu, opazno pa se znižuje osebni stik s prijatelji. Družina kot izvorna celica iz katere izhajajo, je med mladimi visoko cenjena vrednota. V starostnem obdobju med 25 in 29 let, 70 % mladih živi v zvezi, vendar ni poročenih. Delež mladih, ki v tem starostnem obdobju živi pri starših, pa se zmanjšuje. V nadaljevanju smo zvedeli še veliko zanimivih podatkov in osebnih izkušenj dela z mladimi. Po predavanju smo srečanje nadaljevali ob druženju in dobrotah.

Dogodek so organizirali: župnija Zreče, Kolping družina Zreče in Društvo katoliških pedagogov Slovenije.

 

Zapisala: Martina Petelinek