Ime nič ne velja; vprašanje je, kakšen je človek, ki ga ima.

Josip Jurčič

Duhovne vaje in obnove

Dež, mraz, mrak, sredi zime … kaj bi dal za dopust, za brezskrbne dneve ležanja na plaži, pod milim, toplim soncem, brez skrbi, sredi poletja … Kako daleč je še to, kje je še poletje s svojo toploto! Pa kak dan? En, dva dneva, da si malo odpočiješ, si privežeš dušo – četudi ne na morju – tudi v toplicah bo šlo, kajne …

Tako je z duhovno obnovo: duša si želi v dolgotrajno bližino Boga, na razpolago pa ima dva kratka dneva, da se naužije Njegove bližine v razmišljanju, molitvi in tišini.

Si želiš kratkega odklopa od vsakdanjih obveznosti? Potrebuješ polnjenje dušnih baterij? Nimaš veliko časa? Želiš prisluškovati božjemu glasu v sebi? Morda bi rad razčistil minule in začrtal prihodnje dni? Bi rad doživel skupnost v molitvi in tišini? Se želiš veseliti in učiti ob razlaganju Božje besede?

Glavni duhovni asistent vsem članom DKPS omogoči enkrat letno udeležbo na štiri ali petdnevnih osebno vodenih duhovnih vajah v tišini. Duhovne vaje so čas tišine, umiritve, upočasnitve koraka. Človek, ki se ustavi in umiri sreča sebe in Boga. Učimo se moliti: osebna in skupna molitev, vodena meditacija. Izbrani odlomki iz Svetega pisma pomagajo odkrivati človekovo resničnost, posameznikove najgloblje in pristne želje. Udeleženci doživljajo tudi čas božje tolažbe in pomoči ter najdejo pogum, da svoje poslanstvo uresničijo v vsakdanjem življenju.

POLETNI PROGRAMI 2022

Vodi: p. Silvo Šinkovec

Info in prijave: 041 916 137, silvo.sinkovec@rkc.si

 


DNEVI MOLITVE: POLHOVICA 2022

Tudi v letošnjem poletju bodo potekali Dnevi molitve v podružnični cerkvi. To je priložnost za osebno in skupno molitev. To je čas osebne duhovne poglobitve, preprost način, kako poletje izkoristiti za osebno rast v veri. V cerkvi poteka jutranja in večerna skupna molitev. Čez dan si lahko vsak sam naredi svoj program. Udeleženci prihajajo na molitev od doma.

Naslov:  Gospod, moj ščit, moja pečina, moje zavetje  

Kraj:Polhovica, župnija Šentjernej, cerkev sv. Sigismunda, 30. junij –  8. julij 2022

 

Program molitve:

7.00 Angel Gospodov, hvalnice, adoracija

19.00 rožni venec, sveta maša, adoracija

Vodi: p. Silvo Šinkovec

Info in prijave: 041 916 137, silvo.sinkovec@rkc.si

 


ŠOLA MOLITVE IN MEDITACIJE

V šoli molitve in meditacije se učimo iz svoje izkušnje molitve: kdaj in kako moliti, za kaj moliti, kakšne telesne drže lahko uporabljamo pri molitvi, katere osnovne vrste molitve uporabljamo, kako moliti s Svetim pismom. Vadimo tudi osredotočenost, uporabo domišljije pri molitvi in kontemplativno molitev. Vodi nas vera, da je moč molitve neizmerna.

Naslov: Gospod, moj ščit, moja pečina, moje zavetje

Kraj:Ilirska Bistrica, dom duhovnih vaj

Čas:  21. - 24. julij 2022

Vodi: p. Silvo Šinkovec in s. Irena Jurgec

Info in prijave:041 916 137,silvo.sinkovec@rkc.si

 


DUHOVNE VAJE V TIŠINI 2022

Društvo katoliških pedagogov Slovenije vsako leto pripravi dva termina duhovnih vaj v tišini, ki so namenjene predvsem pedagoškim delavcem. Udeleži se jih pa lahko vsak, ki želi nekaj dni preživeti v tišini z Bogom. Vsak dan enkrat so navodila za delo. Vsak dela sam ob odlomkih Svetega pisma. Imamo skupno jutranjo in večerno molitev ter sveto mašo. Udeleženci si sami naredijo urnik za osebno molitev in imajo enkrat na dan priložnost pogovora z voditeljem. To je tudi čas za sprehode v naravo. V tišini srca govori Bog.

Naslov:  Gospod, moj ščit, moja pečina, moje zavetje

Prvi termin: Nazarje, 12. - 17. julij 2022

Drugi termin: Ilirska Bistrica , 5. - 10. avgust 2022

Vodi: p. Silvo Šinkovec s sodelavci

Info in prijave: 041 916 137,silvo.sinkovec@rkc.si

 


 

ŠOLA MOLITVE IN MEDITACIJE 2022

Šola molitve in meditacije je potekala od 21. 7. do 24. 7.  pri gostoljubnih sestrah notredamkah v Ilirski Bistrici pod vodstvom p. dr. Silva Šinkovca in s. Irene Jurgec z naslovom Gospod, moj ščit, moja pečina, moje zavetje.Učili smo se osnovnih tehnik meditacije: zavedanje, ustna molitev, meditacija in kontemplacija. V pomoč nam je bilo Sveto pismo, knjižica sv. Ignacija, Duhovne vaje, Sadhana, pot k Bogu in Terezija Avilska Lastni življenjepis. Lahko smo prisluhnili tišini, imeli priložnost za sv. spoved, ob prebiranju psalmov poskusili napisati lastni psalm. Nekaj ur smo posvetili sinodi in zapisali misli na plakate. Dogajanje je bilo bogato kot je bila barvita udeležba božjega ljudstva, saj je bila med nami celo mlada družina.

Za zaključek pa sladoled in refleksija pod brajdo.

Hvala voditeljema. Drugo leto pridemo spet.