Govori o odsotnih in povedal ti bom, kdo si.

francoski pregovor

Duhovne vaje in obnove

Dež, mraz, mrak, sredi zime … kaj bi dal za dopust, za brezskrbne dneve ležanja na plaži, pod milim, toplim soncem, brez skrbi, sredi poletja … Kako daleč je še to, kje je še poletje s svojo toploto! Pa kak dan? En, dva dneva, da si malo odpočiješ, si privežeš dušo – četudi ne na morju – tudi v toplicah bo šlo, kajne …

Tako je z duhovno obnovo: duša si želi v dolgotrajno bližino Boga, na razpolago pa ima dva kratka dneva, da se naužije Njegove bližine v razmišljanju, molitvi in tišini.

Si želiš kratkega odklopa od vsakdanjih obveznosti? Potrebuješ polnjenje dušnih baterij? Nimaš veliko časa? Želiš prisluškovati božjemu glasu v sebi? Morda bi rad razčistil minule in začrtal prihodnje dni? Bi rad doživel skupnost v molitvi in tišini? Se želiš veseliti in učiti ob razlaganju Božje besede?

Glavni duhovni asistent vsem članom DKPS omogoči enkrat letno udeležbo na štiri ali petdnevnih osebno vodenih duhovnih vajah v tišini. Duhovne vaje so čas tišine, umiritve, upočasnitve koraka. Človek, ki se ustavi in umiri sreča sebe in Boga. Učimo se moliti: osebna in skupna molitev, vodena meditacija. Izbrani odlomki iz Svetega pisma pomagajo odkrivati človekovo resničnost, posameznikove najgloblje in pristne želje. Udeleženci doživljajo tudi čas božje tolažbe in pomoči ter najdejo pogum, da svoje poslanstvo uresničijo v vsakdanjem življenju.

Poletne duhovne vaje in šola molitve in meditacije 2024

Vodi: p. Silvo Šinkovec, Info in prijave: silvo.sinkovec@rkc.si

 

ŠOLA MOLITVE IN MEDITACIJE

Molitev pomeni dihanje duše. Prva Cerkev je neprenehoma molila, beremo v Apostolskih delih. V šoli molitve in meditacije se učimo kdaj in kako moliti, za kaj moliti, kakšne telesne drže lahko uporabljamo pri molitvi, katere vrste molitve uporabljamo, kako moliti s Svetim pismom. Učimo se, kako se zbrati in ostati zbran, kako uporabiti domišljijo pri molitvi ter kako poteka kontemplativna molitev. Vodi nas vera, da je moč molitve neizmerna.

Naslov: Gospod, uči nas moliti

Kraj: Ilirska Bistrica, dom duhovnih vaj

Čas: 1. - 4. avgust 2024

Vodita: p. Silvo Šinkovec in s. Irena Jurgec

Info in prijave: 041 785 111, silvo.sinkovec@rkc.si

 

DUHOVNE VAJE V TIŠINI 2024

Društvo katoliških pedagogov Slovenije vsako leto pripravi dva termina duhovnih vaj v tišini, ki so namenjene predvsem pedagoškim delavcem. Udeleži se jih pa lahko vsak, ki želi nekaj dni preživeti v tišini z Bogom. Vsak dan enkrat so navodila za delo. Imamo skupno jutranjo in večerno molitev ter sveto mašo. Udeleženci si sami naredijo urnik za osebno molitev ob odlomkih Svetega pisma. Udeleženci imajo vsak dan priložnost pogovora z voditeljem. To je tudi čas za sprehode v naravo. V tišini srca govori Bog.

Naslov: S Teboj, Gospod, v molitvi

Prvi termin: Ilirska Bistrica, 12. - 17. julij 2024

Drugi termin: Ilirska Bistrica , 6. - 11. avgust 2024

Vodi: p. Silvo Šinkovec s sodelavci

Info in prijave: 041 785 111, silvo.sinkovec@rkc.si

Odmevi:

Šola molitve in meditacije 2022

Šola molitve in meditacije je potekala od 21. 7. do 24. 7. 2022 pri gostoljubnih sestrah notredamkah v Ilirski Bistrici pod vodstvom p. dr. Silva Šinkovca in s. Irene Jurgec z naslovom Gospod, moj ščit, moja pečina, moje zavetje.Učili smo se osnovnih tehnik meditacije: zavedanje, ustna molitev, meditacija in kontemplacija. V pomoč nam je bilo Sveto pismo, knjižica sv. Ignacija, Duhovne vaje, Sadhana, pot k Bogu in Terezija Avilska Lastni življenjepis. Lahko smo prisluhnili tišini, imeli priložnost za sv. spoved, ob prebiranju psalmov poskusili napisati lastni psalm. Nekaj ur smo posvetili sinodi in zapisali misli na plakate. Dogajanje je bilo bogato kot je bila barvita udeležba božjega ljudstva, saj je bila med nami celo mlada družina.

Za zaključek pa sladoled in refleksija pod brajdo.

Hvala voditeljema. Drugo leto pridemo spet.