Besede so kot čebele: pikajo in prinašajo med.

švicarski pregovor

Jezik kot temelj narodne identitete

5. mednarodna konferenca Vzgoja za ljubezen do domovine in države

18. november 2023

____

Peto mednarodno konferenco Vzgoja za ljubezen do domovine in države smo v Društvu katoliških pedagogov Slovenije posvetili jeziku. Naslovili smo jo Jezik kot temelj narodne identitete.

V slovenskem šolskem prostoru smo ena redkih organizacij, ki že nekaj let skrbno spremlja in podpira delo učiteljev v slovenskih šolah na področju domoljubja. Na teh konferencah učitelji lahko predstavijo najboljše primere svojega dela, projektov in dogodkov v šolah. Veliko prispevkov je tudi iz zamejstva in izseljenstva, predvsem iz Argentine.

Prav je, da se zavedamo velikega pomena jezika, ki ga ima ta za ohranjanje in gradnjo narodne identitete – tako uradni jezik kot narečja. Od Brižinskih spomenikov dalje so si naši predniki skrbno prizadevali za slovenski jezik – tako v ustnem kot v pisnem izročilu. Pomembni Slovenci, ki so odhajali na študij ali službovanje v tujino, so ustvarjali v slovenskem jeziku in tako poskrbeli za pomembna literarna, strokovna in znanstvena dela v slovenščini. Veliko Slovencev, ki so morali po svetu, da so si ohranili življenje, je v svojih družinah in skupnostih načrtno gojilo slovenski jezik. Ob tem pa so spoštovali in se naučili jezika države, v kateri so živeli. Tudi ob ustanavljanju samostojne Slovenije je bila v ospredju ohranitev slovenskega jezika. Slovenščina je v evropskem prostoru enakovredna z vsemi drugimi jeziki.

Uspešno smo izvedli 5. konferenco

Na Osnovni šoli Notranjski odred Cerknica smo v soboto, 18. 11. 2023, uspešno izvedli že 5. mednarodno konferenco Vzgoja za ljubezen do domovine in države: Jezik kot temelj narodne identitete. Izvedli smo jo hibridno - v živo in preko spleta. Z nami so bili poleg številnih udeležencev iz Slovenije tudi gostje iz Argentine, Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške, Ukrajine, Belgije in Kanade. Skupaj nas je bilo preko 110, od tega nekaj čez 30 preko spleta.

Imeli smo res lep, navdušujoč in dobrih vsebin poln dan. Po izjemnih glasbenih točkah in dramski točki v pripravi OŠ Notranjski odred Cerknica so nas nagovorili: ravnateljica OŠ Notranjski odred Cerknica Ines Ožbolt; predsednica Društva katoliških pedagogov Slovenije (glavni organizator) Marija Žabjek, predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič ter predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Alojz Peterle. Vsi so poudarili odgovornost vsakega posameznika za skrb za lep jezik. 

Sledila so plenarna predavanja. Akad. Marija Stanonik je poudarila, da je jezik duša naroda. Ustavila se je ob kratkem zgodovinskem pregledu razvoja slovenskega jezika ter opozorila na veliko preganjanje slovenskega jezika za slovenskimi mejami ter neizmerno ljubezen tamkajšnjih Slovencev, da so slovenski jezik ohranili. V razmislek nam je v primerjavi s tem postavila vprašanje - kaj pa mi v Sloveniji? Ali dovolj skrbimo, da bi slovenski jezik ohranili? Ga dovolj ljubimo?

Dr. Andrej Fink je pripravil nagovor z naslovom Jezik kot orodje in izraz naše samobitnosti. Poudaril je, da se je slovenski jezik ohranjal preko kulture, znanosti in literature in ne preko politike - pomeni: iz ljubezni, iz samobitnosti. Pozval je, naj tudi v šolah in javnem življenju ostajamo zvesti slovenskemu jeziku, naj nam bo to še naprej "pot do zveličavne omike in napredka našega naroda sredi Evrope."

Dr. Kozma Ahačič se je obrnil na vse, ki vzgajajo; na učitelje vseh strok in na vzgojitelje. Poudaril je, da lahko prav vsak učitelj vsakega predmeta skrbi za lep jezik ter tega uči tudi učence - da je tudi pri geografiji in zgodovini pomembno upoštevati npr. zapisovanje z veliko začetnico in pri matematiki slovnično pravilno zapisovati odgovore in navodila, prav tako pri biologiji, kemiji, fiziki ipd. Prav vsakdo je odgovoren za pravilno rabo slovenskega jezika. Tudi na univerzi.

V nadaljevanju dne smo se udeleženci razdelili v 5 skupin, kjer smo spremljali predstavitev različnih prispevkov iz različnih držav. Tri skupine so potekale v živo, ena je bila hibridna, ena pa spletna. Prav vse so bile vsebinsko bogate, poučne in ganljive. Poslušali smo tako strokovne prispevke kot osebne izpovedi. Sodelovali so udeleženci različnih poklicev. To je poseben čar konference, ki vsakomur odpira obzorje znanja, razumevanja, čutenja.

Prepričani smo, da je konferenca enkratna priložnost za prikaz izjemne ustvarjalnosti slovenskih učiteljev, ki svojim učencem prenašajo vrednote slovenstva. Po drugi strani pa je povezava z zamejstvom in izseljenstvom tudi zanje priložnost, da spoznajo, začutijo in doživijo, kako močna vez je ljubezen do domovine, ki jo gojijo in živijo Slovenci izven matične domovine. Vse to smo videli na letošnji konferenci. Vsi prispevki so objavljeni v e-zborniku.

Iskrena hvala prav vsakemu udeležencu, da je prispeval svojo dobro voljo, naklonjenost, znanje. Skupaj smo ustvarili res lep dogodek, ki bo še dolgo odmeval v nas. Se prihodnje leto vidimo spet?

Erika Ašič 

Utrip konference lahko začutite na spodnjih povezavah:

Program 5. MK

E-zbornik 5 MK Jezik kot temelj narodne identitete

Program predstavitev v skupinah

Vsebine s konference

O konferenci

Mediji o nas

Galerija

 

Za sodelovanje se zahvaljujemo:

 • Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu
 • podjetje AbPhage d.o.o.
 • Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

 

Vsebine s konference

Uvodni nagovor  - g. Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta RS

Uvodnik v zbornik - Erika Ašič, urednica e-zbornika: Jezik niso le pravila - v njem je srce

 

Plenarno predavanje: akad. Marija Stanonik: Jezik - duša naroda 

Plenarno predavanje: dr. Andrej Fink: Jezik kot orodje in izraz naše samobitnosti

Plenarno predavanje: dr. Kozma Ahačič: Pomen pouka slovenščine za dojemanje jezika, jezikoslovja in družbe

 

Posnetek celotnega plenarnega dela; 9.00 - 11.20 (Nova24TV): https://www.youtube.com/watch?v=sCOyaFanVBw&t=6400s

 

Predstavitev prispevka v 5. skupini: Miriam Oblak, Argentina: Korenine slovenske lipe smo, ki je zacvetela na Argentinskih tleh: https://youtu.be/kOTOFRnxPWY (predstavitev prispevka (1. del): Miriam Oblak; priprava videa v drugem delu: Mariana Čop in Miriam Oblak).

 

Mediji o nas

Mediji o nas - po konferenci:

- Državni svet, spletna stran, 18. 11. 2023: https://www.ds-rs.si/sl/novice/5-mednarodna-konferenca-vzgoja-za-ljubezen-do-domovine-drzave

- Družina, 19. 11. 2023, avtor Bogomir Štefanič: Jezik kot temelj narodne identitetehttps://www.druzina.si/clanek/jezik-kot-temelj-narodne-identitete

- Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, spletna stran, 23. 11. 2023: https://slovenci.si/5-mednarodna-konferenca-vzgoja-za-ljubezen-do-domovine-in-drzave/

- Družina, Slovenski čas 164, december 2023, avtor: Bogomir Štefanič: Komu zvoni? Nam!

- Nova24TV, Jezik kot temelj narodne identitete (18. 11. 2023) - posnetek celotnega plenarnega dela; 9.00 - 11.20: https://www.youtube.com/watch?v=sCOyaFanVBw&t=6400s

- Demokracija, 7. 12. 2023, avtorica: Lucija Kavčič: Vzgoja za ljubezen do domovine in države: Jezik kot temelj narodne identitete

- Domovina, 7. 12. 2023, avtorica: Tadeja Zabret: Strokovnjaki o slovenščini v šoli: Mladi berejo veliko, a grozljivo nekvalitetna besedilahttps://www.domovina.je/strokovnjaki-o-slovenscini-v-soli-mladi-berejo-veliko-a-grozljivo-nekvalitetna-besedila

- Mladika 2023/10, str. 73-75, 20. 12. 2023, avtorica: Helena Kregar: Jezik kot temelj narodne identitete

 

Mediji o nas - pred konferenco:

- Svetovalnica na Radiu Ognjišče o slovenskem jeziku; 5. junij 2023; gostja Marija Pisk; 

https://avdio.ognjisce.si/oddaja/svetovalnica_2023_06_05_Marija_Pisk_Slovenscina

- Oddaja Slovencem po svetu in domovini: Vabilo na mednarodno konferenco o identiteti; 18. 6. 2023; gostja Helena Kregar: https://avdio.ognjisce.si/oddaja/sl_2023_06_18_Konferenca_dkps

- Demokracija (24. junij 2023): gost član našega društva mag. Ivo B. Piry: »Veliko pedagoških delavcev se zaveda pomena razvoja državljanskih kompetenc in jih spodbuja«: https://demokracija.si/fokus/ivo-b-piry-veliko-pedagoskih-delavcev-se-zaveda-pomena-razvoja-drzavljanskih-kompetenc-in-jih-spodbuja/

- Radio Ognjišče, oddaja Pogovor o: Jezik kot temelj narodne identitete, 11. 10. 2023. Gostje: dr. Milček Komelj, dr. Andrej Fink, Jana Ozimek in Dragica Mótik iz Društva katoliških pedagogov Slovenije: https://avdio.ognjisce.si/oddaja/po_2023_10_11

- Nova 24TV, oddaja Beremo, 7. 10. 2023. Gosta:  p. dr. Sivom Šinkovcem in Helena Kregar. Povezava: https://www.youtube.com/watch?v=HmTLEoW18Lg

O konferenci

Poročilo s konference:

ODMEVANJE  NA  5 MK 

Cerknica. Osnovna šola Notranjski odred. Sobota, 18. 11. 2023.

Hladno jutro je napovedovalo lep dan. Jasnina je prekrivala nebo in travniki so bili pobeljeni s slano. Tu in tam so se nad polji vlekle meglice in delale jutro nenavadno lepo. Izza okoliških vzpetin je kukalo sonce in se pripravljalo, da pozdravi nov dan.

Z vseh koncev smo se zbirali v pričakovanju bogatenja in poglabljanja ljubezni do države in domovine in jezika, ki je temelj narodove identitete. To je napovedoval naslov konference, pa tudi naslovi referatov avtorjev, ki so se prijavili na konferenco kot aktivni udeleženci.  

Ob vstopu v prostore šole nas je objela dvojna toplina, toplina prostora in toplina sprejema organizatorjev. Dišalo je po kavi, prav taki, ki človeku dobro dene, preden se odpravi in se loti resnega dela.

Minute klepeta z znanci so tekle hitro in ura za začetek dogodka se je hitro približala. Pisana druščina se je posedla in umirila. Zazvenela je slovenska himna. Uvod v konferenco so obogatili nastopi učencev šole, ki je konferenco gostila. Sledili so pozdravni nagovori ravnateljice šole, predsednice DKPS in predsednika Državnega zbora.

Vse je teklo kot po maslu. Vsak je zaupano mu delo in nalogo opravil zelo odgovorno. Zasluga za to gre organizatorjem, ki sedaj, res že obogateni z  izkušnjami, vedo, kako se to dela. 

Med prihajanjem na konferenco smo nehote pomislili, da je škoda, da bomo cel dan preživeli v zaprtih prostorih. Zunaj bo lep dan, sonce, ne bi bilo slabo, če bi jo mahnili v naravo. A ob koncu dneva nam ni bilo žal, da smo bili, kjer smo bili. Taka konferenca je resnično nekaj posebnega. Hočeš - nočeš te preplavijo čustva, še sploh takrat, ko poslušaš pripovedi zdomcev, izseljencev, zamejcev in njihovih potomcev.

Obogateni z novimi in zanimivimi vsebinami smo se poslavljali in že razmišljali, kako bomo vse to prenesli v svoje delovno okolje. Kdor ni bil z nami, mu je lahko žal. Zato že danes povabilo na 6 MK, ki prav gotovo bo. Tudi zato, ker je ta, ki je za nami, zaključena zelo uspešno.

Čestitke organizatorjem.

Zapisala: Marija Pisk

 

 

Nekateri odzivi udeležencev:

 • V veselje mi je, ker vidim, da smo še čutni učitelji, ki učimo s srcem.
 • Bolj se moramo zavedati svojih korenin in biti ponosni na to, kdo smo in od kod prihajamo.
 • Zelo zanimiva izkušnja, sproščeno vzdušje ter zanimivi in uporabni prispevki.
 • Raznoliko.
 • Zanimivo.
 • Odlično, ne prenehajte, vsako leto je še boljše!
 • Sem mislila, da prihodnje leto ne pridem več. Pridem in se veselim!
 • Še je upanje za slovenščino in narod, ker nas je več v prizadevanju za dobro.
 • Pomembno je, da v šolstvu osvojimo pogled, da smo za jezik odgovorni vsi. 
 • Čudovito.
 • Spoznala sem, da smo premalo pogumni za razvijanje nacionalne identitete.
 • Vsi trije predavatelji so me nagovorili vsak na svoj način: posebej me je nagovorila misel Kozme Ahačiča, da je znanje slovenščine odgovornost vseh učiteljev in da pritegniti mlade za branje pomeni podoben napor kot učenje matematike. Finkova misel pa, da umetna inteligenca nima srca in ne ve za domovino. 
 • Spoznanje, da vsi cenimo lasten slovenski jezik in dejstvo, da se učitelji zelo trudimo, da bi ga mlade generacije vzljubile in ohranjale. Potrebujemo le še nekaj podpore drugih institucij, da bomo pri tem zares uspešni.
 • Ponovno, že tretjič zapored, sem izvedela nekaj novega, dobila nekaj dobrih novih idej, ki jih bom lahko uporabila pri svojem pouku.
 • Lep dogodek.
 • Ni vsaka zazrtost v svet znak svetovljanstva.
 • Želim si ostati v stiku z vami in se povezovati v sklopu različnih dogodkov preko vaših najav, obvestil.
  Hvala vam za krasen dogodek, poln pripadnosti in skrbi za narod, jezik in vse lepo.
 • Vrhunsko izpeljana, organizirana konferenca s skrbno izbranimi predavatelji.
 • Vsi trije predavatelji so bili odlični. Zaradi mojega jezikovnega področja ter poklica bi izpostavila dr. Kozmo Ahačiča, saj jih bom lahko vnesla v poklicno prakso z učenci.
 • Vsaka oseba na današnjem dogodku (slušatelji in predavatelji) so obogatili ta dogodek. Sami zanimivi ljudje.
 • Domovina, ti si karko zdravje (Cankar).
 • Odlično.
 • Prijetna zavest o velikem številu idealistov v nelahkih časih.
 • Domoljubna.
 • Hvala!
 • Takšno mednarodno povezovanje in pridobivanje kvalitetnega znanja, je za učiteljski poklic izrednega pomena.
 • Spodbude dr. Ahačiča glede stanja oz. rabe materinščine v teh prelomnih časih. Bodimo optimisti, delajmo, delajmo … in bodimo čuječi. Hvala!
 • Poživljajoče.
 • Najbolj me je nagovoril dr. Kozma Ahačič; dobila sem veliko zanimivih odgovorov.
 • Bilo je super in dobro organizirano.
 • Vsi trije so bili zanimivi. Eden je drugega dopolnil.
 • Nagovoril me je dr. Andrej Fink - zaradi nastopa, žarenja osebnosti in tehtnosti povedanega.
 • Kjerkoli si, delaj kolikor najbolje zmoreš! Ostani ponosna Slovenka! Podpiraj in pohvali vsakega, ki si to zasluži!
 • Ustvarjalno, spodbudno.
 • Hvala za odlično organizacijo in sodelovanje.
 • Obogatitev.
 • Referati so zelo raznoliki. Škoda, ker jih ni mogoče slišati več, morda bi morali biti bolj po temah po skupinah. Hvala za vse, za trud in organizacijo, da ste dragocen glas v družbi.
 • Pozitivno ozračje, ljubezni organozatori, zanimljivi sudionici, poštivanje urnika.
 • Prijaznost, ki je komunikacijski tok od prvega srečanja danes in se samo stopnjuje z novimi prijatelji. Hvala!
 • Navdihujoče!
 • Konferenca je bila zasnovana interdisciplinarno in je namenjena vsem.
 • Najbolj me je navdušil Dr. Kozma Ahačič, ki razvija slovensko jezikoslovje skladno s trendi, ki smo jim pričav sodobnem digitalnem svetu.
 • Najbolj me je nagovoril referat gospe iz Argentine, ki je s svojimi izkušnjami predstavila pogled na jezik in identiteto zunaj naših meja.
 • Spoznanje, da je skrb za jezik odgovornost posameznika v vsakršnih okoliščinah.
 • Vsak po svoje je nagovoril zbrane. Dobri prispevki in nagovori.
 • Bili so vsi dobri, zelo življenjski in konkretni, zelo veliko primerov dobre prakse.
 • Čestitam k izvedbi konference. Zahvala vsem, ki ste pripomogli, da je bila uspešna.
 • Posebej sta me nagovorila dr. Kozma Ahačič in akad. Marija Stanonik - ker so njune besede zelo pomembne za obstoj našega jezika in so se me še posebej dotaknile.
 • Predstavljeni referati v navedenem času so bili skrbno predstavljeni - in so me nagovorili vsak v svoji edinstvenosti in ustvarjalnosti.
 • Pohvala. Čudovita konferenca!
 • Veliko nas je, ki se zavedamo pomena materinega jezika, ponesimo ga med kolektiv, da opozorimo tudi druge na pomen jezika pri vzgoji za ljubezen do domovine.
 • Dr. Kozma Ahačič, akad. Marija Stanonik - njune besede dvigajo za današnji čas.
 • Všeč mi je, da je med ljudstvom toliko srčnih pedagogov. Da konferenca združi cel svet.
 • Nagovorila me je akad. Marija Stanonik, ki je predstavila realno stanje slov. jezika v zgodovini, ko so se naši predniki borili za njegov obstoj.
 • Všeč mi je bil referat ge. Helene Janežič iz NUKa, saj vem, da opravljajo izjemno delo za ohranitev tiskanih gradiv.
 • Preprostost, spoštljivost, tenkočutnost in iskrena ljubezen do našega lepega jezika.
 • Osebna izkušnja Romine Hren, prispevek Helene Janežič o begunskem tisku - zelo uporabno pri pouku.
 • Moje spoznanje je pomen slovenščine za vse učitelje in napor, ki ga moramo vlagati, da jo bodo tudi učenci negovali.
 • Lepa. Slovenska. Koristna.
 • Učitelj je prvi, ki mora imeti jezik rad.
 • Negujmo slovensko besedo.
 • Vse. Bilo je poučno in izredno prijetno.
 • Nad pričakovanji
 • Organizacija je bila res dobra. Referati v skupini so se dopolnjevali.

Galerija

Odbor za pripravo

 • Organizator: DKPS
 • Uredniški in organizacijski odbor: Erika Ašič, Klemen Jevnikar, Helena Kregar, Dragica Motik, Tanja Pogorevc Novak, mag. Ivo Piry, mag. Albin Vrabič, Marija Žabjek.