Če ukaz vaše vesti pride v spor z ukazom predstojnika, morate ubogati svojo vest.

Tomaž Akvinski

Jezik kot temelj narodne identitete

5. mednarodna konferenca Vzgoja za ljubezen do domovine in države

18. november 2023

____

Peto mednarodno konferenco Vzgoja za ljubezen do domovine in države smo v Društvu katoliških pedagogov Slovenije posvetili jeziku. Naslovili smo jo Jezik kot temelj narodne identitete.

V slovenskem šolskem prostoru smo ena redkih organizacij, ki že nekaj let skrbno spremlja in podpira delo učiteljev v slovenskih šolah na področju domoljubja. Na teh konferencah učitelji lahko predstavijo najboljše primere svojega dela, projektov in dogodkov v šolah. Veliko prispevkov je tudi iz zamejstva in izseljenstva, predvsem iz Argentine.

Prav je, da se zavedamo velikega pomena jezika, ki ga ima ta na ohranjanje in gradnjo narodne identitete – tako uradni jezik kot narečja. Od Brižinskih spomenikov dalje so si naši predniki skrbno prizadevali za slovenski jezik – tako v ustnem kot v pisnem izročilu. Pomembni Slovenci, ki so odhajali na študij ali službovanje v tujino, so ustvarjali v slovenskem jeziku in tako poskrbeli za pomembna literarna, strokovna in znanstvena dela v slovenščini. Veliko Slovencev, ki so morali po svetu, da so si ohranili življenje, je v svojih družinah in skupnostih načrtno gojilo slovenski jezik. Ob tem pa spoštovalo in se naučilo jezika države, v kateri so živeli. Tudi ob ustanavljanju samostojne Slovenije je bila v ospredju ohranitev slovenskega jezika. Slovenščina je v evropskem prostoru enakovredna z vsemi drugimi jeziki.

Konferenco bo gostila Osnovna šola notranjski odred Cerknica, zaradi vrste prispevkov iz tujine pa bo tudi po spletu

Vabimo vas, da se je udeležite ter prisluhnete zanimivim vsebinam (udeležba). Vabljeni tudi k soustvarjanju vsebine konference s svojim izvirnim strokovnim ali znanstvenim prispevkom (aktivna udeležba), ki je lahko teoretične narave ali pa primer iz prakse (več v razpisu).

Prepričani smo, da je konferenca enkratna priložnost za prikaz izjemne ustvarjalnosti slovenskih učiteljev, ki svojim učencem prenašajo vrednote slovenstva. Po drugi strani pa je povezava z zamejstvom in izseljenstvom tudi zanje priložnost, da spoznajo, začutijo in doživijo, kako močna vez je ljubezen do domovine, ki jo gojijo in živijo Slovenci izven matične domovine.   

Pomembnejše informacije najdete na spodnjih povezavah:

 

 

Vabilo

Razpis za sodelovanje z aktivnim prispevkom

Navodila avtorjem za pisanje prispevkov

Pomembni datumi

Program 5. MK

Kotizacija in prijava

Natečaj Košara – izdelek slovenskega pletarstva

 

Oddaje v povezavi s 5. MK:

- Svetovalnica na Radiu Ognjišče o slovenskem jeziku; 5. junij 2023; gostja Marija Pisk; 

https://avdio.ognjisce.si/oddaja/svetovalnica_2023_06_05_Marija_Pisk_Slovenscina

- Oddaja Slovencem po svetu in domovini: Vabilo na mednarodno konferenco o identiteti; 18. 6. 2023; gostja Helena Kregar: https://avdio.ognjisce.si/oddaja/sl_2023_06_18_Konferenca_dkps

Za sodelovanje se zahvaljujemo:

  • Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu
  • podjetje AbPhage d.o.o.
  • Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

 

Pomembni datumi

Odbor za pripravo

  • Organizator: DKPS
  • Uredniški in organizacijski odbor: Erika Ašič, Klemen Jevnikar, Helena Kregar, Dragica Motik, Tanja Pogorevc Novak, mag. Ivo Piry, mag. Albin Vrabič, Marija Žabjek.