Besede so kot čebele: pikajo in prinašajo med.

švicarski pregovor

Imamo svojo državo Slovenijo

30 let od plebiscita, 30 let samostojnosti

Uspešno smo izvedli tudi letošnjo mednarodno konferenco Vzgoja za ljubezen do domovine in države, z naslovom Imamo svojo državo Slovenijo - 30 let od plebiscita, 30 let samostojnosti. Konferenca je bila 21. 11. 2020, zaradi razmer smo jo izvedli preko spleta.

Na konferenci smo prisluhnili šestim uvodnim prispevkom (dr. Medved, dr. Holcman, g. Kovšca ter dr. Brodnik, ga. Holecz in g. Jevnikar), v nadaljevanju pa 29 primerom iz prakse. Imeli smo priložnost slišati bogastvo idej, ustvarjalnosti in dobrih izkušenj iz vrtca ter osnovne in srednje šole. Med odmori nas je spremljala izbrana glasba Marcosa in Bernarde Fink, izdali pa smo tudi e-zbornik s prispevki, ki obsega kar 320 strani.

Med spodnjimi povezavami lahko najdete odmeve na konferenco in tudi gradivo z vsebino, ki smo jo lahko spremljali. Iskreno se zahvaljujemo vsem sodelujočim.

Za sodelovanje pri pripravi mednarodne konference se iskreno zahvaljujemo g. Alešu Štrancarju, T-2, Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in OŠ Radlje ob Dravi.

Veselimo se srečanja v prihodnjem letu!

DKPS

 

Uporabne povezave:

Program MK

Za medije

Mediji o nas

Galerija

E-zbornik Imamo svojo državo Slovenijo, 2020

Povzetki s konference

Odzivi na konferenco

Avdio posnetek o izvedeni konferenci

Odzivi na konferenco

Odzivi, povezani z glasbo

 • Glasba, vključena v program, je bila zame navdihujoča. V posameznih pesmih sem zagledala možnost za vključitev v pedagoško delo. Pri zgodovini so takšne pesmi zelo dobrodošle, saj popestrijo vsebine in oživijo čas, o katerem teče beseda pri pouku.
 • Izvajalca glasbenega programa sta res izjemna.
 • Na umetnost velikokrat pozabljamo, smo bolj storilnostno naravnani. Tu pa je bila subtilno vključena glasba - nevsiljivo, kot podlaga, a vendar je pomembno napolnila prostor, ko ni bilo govorjenega programa. In to ne kakršnakoli glasba - izbrana, sporočilna, poučna, čuteča. In zelo lepo zapeta.
 • Dobro je, da ste vključili v program takšno glasbo.
 • Eden najbolj prepoznavnih državnih simbolov je himna. Kako lepo jo je bilo slišati v izvedbi g. Marka Finka, zapeto s toliko iskrenega domoljubja, da so naša srca za hip utripala kot eno. 
 • Izbor samospevov, ki sta jih med programom konference izvedla g. Marcos Fink in ga. Bernarda Fink, je pomenil pomembno kvalitetno dopolnilo odlično izvedeni konferenci.
 • Glasba ni bila le popestritev programa, bila je del sporočila konference, ki je v celoti nagovarjalo k prebujanju ljubezni do domovine.
 • Iz skladb in iz izvedbe je vela globoka pripadnost domovini, za kar se izvajalcema lepo zahvaljujemo.
 • Hvala za glasbo med odmori, ki je odlično dopolnjevala vsebino konference.
 • Glasba je odlična.

Zahvala g. Marcosu Finku za dovoljenje in izvajanje glasbe na konferenci.

Tu objavljamo sporočilo g. Marcosa Finka, kot odziv na konferenco in zahvalo.

 

Nekateri odzivi udeležencev

 • Ob koncu konference ugotavljam, da ima tudi pri domovini ljubezen neizmerno ustvarjalno moč. Kaj vse v šoli ustvarjamo, kaj vse otroci in mladi lahko delajo s tako ustvarjalnimi učitelji! Hvala, dragi kolegi učitelji. Hvala za vse, kar delate, kar sporočate in učite! Skozi optiko današnje  konference se nam ni treba bati za domovino.
 • Koliko in kako raznoliki so bili predstavljeni projekti učiteljev. Hvala vsem, ki ste mi omogočili opazovati zavzetost učencev pri njihovem izvajanju. 
 • Hvala vsem predavateljem in predavateljicam za zanimive in poučne predstavitve. S svojimi otroki, učenci in dijaki delate čudovite stvari.
 • Čestitke za odlično organizacijo konference in lep pozdrav vsem!
 • Spoštovani, pogrešam državne simbole v šolah, ki so prisotni v večini ob vhodu v šolo in ravnateljevi pisarni. Predlagam, da je državni grb v vsaki učilnici (OŠ, SŠ, fakultete) na vidnem mestu, mogoče na steni, kjer je tabla.
 • K ponosu bi verjetno prispevalo tudi poimenovanje, npr. zlasti OŠ, po pomembnih slovenskih možeh. Zakaj se morda ne bi OŠ Vodice poimenovala po dr. Jerneju Kopitarju ali OŠ Dobrepolje po bratih Kraljih. Ponosen sem, da sem bil učenec OŠ dr. Ivana Prijatelja, ki so jo poimenovali po njem že daljnjega leta 1972.
 • Narečja so res dragocena. In v dobi e-komunikacije, kratkih sporočil, kratic in vse bolj priljubljene komunikacije z emotikoni, je spodbujanje ohranjanja narečij nujno za ohranjanje identitete. Ideja: literarni natečaj za izvirno pesem ali zgodbo v domačem narečju. Mimogrede, pisati v narečju sploh ni tako enostavno.
 • K domoljubju bi pripomogla ureditev, da je v učilnici izobešen najmanj državni grb. Podpiram tudi predlog o poimenovanju šol po pomembnih Slovencih.
 • Tudi našo učilnico geografije in zgodovine krasi slovenska zastava. Moje mnenje je, da slovenska zastava sodi v sleherno učilnico.
 • Moč skupnosti in sijajne ideje s praktičnimi predstavitvami so mi v navdih za prihodnost. Hvala vsem!
 • Kako lep zaključek tega fantastičnega dne. Čeprav je bilo zunaj mamljivo jesensko sonce, je tudi skozi ekran močno sijalo in grelo.
 • Hvala za lep dan z bogato vsebino in tolikokrat izrečene besede dom, domovina, država, ljubezen … Danes smo domovino in državo Slovenijo ponesli v višave.
 • Rada imam domovino, od danes naprej bom še bolj ponosno posredovala mladim rodovom ljubezen do domovine.
 • Danes je bilo slišanih ogromno idej za delo z mladimi, kako jim privzgojiti ljubezen do domovine. Hvala vsem.

VEČ mnenj in odzivov.

Odbori za pripravo

Organizator:

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS), Rožna ulica 2, 1000 Ljubljana.

Za sodelovanje se zahvaljujemo: T-2, g. Alešu Štrancarju in Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

 

Programski in organizacijski odbor:

Branka Roškar (vodja),

p. dr. Silvo Šinkovec, Marija Žabjek, mag. Ivo Piry, mag. Albin Vrabič, Dragica Motik, Tanja Pogorevc Novak, Erika Ašič, Ema Kotar, Boštjan Ledinek

 

Uredniški odbor:

Erika Ašič (urednica),

mag. Ivo Piry, Branka Roškar, mag. Albin Vrabič, Marija Žabjek