Besede so kot čebele: pikajo in prinašajo med.

švicarski pregovor

Teden vzgoje 2023: Strpnost, spoštovanje, sodelovanje

Teden vzgoje, 6. po vrsti, ki ga organiziramo v Društvi katoliških pedagogov Slovenije, pri čemer se že vrsto let povezujemo s Komisijo za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci ter Slovenskim katehetskim uradom, prinaša naslov Strpnost, spoštovanje, sodelovanje. Nastal je ob konkretnih izzivih s katerimi se naši učitelji soočajo: z vprašanjem spolne in narodne identitete, z vprašanjem nedotakljivosti človeškega življenja in posledično evtanazije, ter končno s problematiko nasilja v vzgojno izobraževalnem sistemu.

Letošnji Teden vzgoje bo potekal malo drugače kot prejšnja leta, saj se bo začel s 1. in končal s 7. septembrom. Gradivo, ki smo ga pripravili prinaša razmišljanja sedmih različnih avtorjev, ki so na najrazličnejše načine vpeti v vzgojno izobraževalni sistem. Besedila se lahko uporabijo pri bogoslužju ali pa za osebno premišljevanje. Vsakemu dnevu so dodane prošnje, kot spodbuda za molitev in duhovno podporo vsem, ki so vzgoje in izobraževanja.

Želimo si, da bi mnenja strokovnih delavcev, ki so izrazili svoje misli v letošnjem Tedna vzgoje, dobila mesto v naši družbi. Da bi bil sad viden v celotnem šolskem letu, torej da bi spoštovanje rodilo strpnost, oboje skupaj pa tisto, kar je največ, sodelovanje.

____

Gradivo za teden vzgoje 2023 je dostopno tu.

Tiskovna konferenca ob Tednu vzgoje 2023.

Odzivi medijev na Teden vzgoje 2023.

___

Novinarska konferenca ob pričetku Tedna vzgoje 2023 bo v četrtek, 31. 8. 2023, ob 10. uri., v prostorih Galerije Družina, na Krekovem trgu 1, v Ljubljani.

Teden vzgoje 2022: V vzgoji hodimo skupaj

Naslov letošnjega Tedna vzgoje je V vzgoji hodimo skupaj, potekal pa bo od 4. do 11. septembra. Pripravili smo ga v sodelovanju s Slovenskim katehetskim uradom in Komisijo za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci. Tudi letos gradivo, ki ga najdete na povezavi, prinaša 8 razmišljanj različnih avtorjev, na temo sinode in vzgoje. Prispevke se lahko uporabi za branje pri bogoslužju, pa tudi za osebno premišljevanje. Vsakemu dnevu so dodane prošnje, ki naj služijo kot pobuda za molitev, prav tako v osebnem življenju kot tudi v skupnostih. Posebej opozorimo na blagoslov šolskih torb in šolskega leta, ki se nahaja na koncu gradiva. Vabimo vas, da ga uporabite na katehetsko nedeljo, ki jo nekateri obhajate na prvo, spet drugi pa na drugo nedeljo v mesecu.

V Tednu vzgoje pa smo okrepili tudi sodelovanje z Radiem Ognjišče. Veseli smo, da bo v etru moč slišati kar nekaj bogatih vsebin povezanih s Tednom vzgoje, na njih pa vas bomo sproti opozarjali.

Veselimo se predvsem duhovnih sadov Tedna vzgoje! Naj bo pospremljen z molitvijo in zavedanjem, da tudi v vzgoji, ne le en teden, pač pa celo šolsko leto, hodimo skupaj.

Gradivo tedna vzgoje 2022 je dostopno tu.

Tiskovna konferenca ob Tednu vzgoje 2022.

Odzivi medijev na Teden vzgoje 2022.

 

Tiskovna konferenca ob Tednu vzgoje 2022

Potekala je v sredo, 30. 8. 2022 v prostorih Družine na Krekovem trgu 1 v Ljubljani. Teden v soorganizaciji pripravljamo DKPS, Slovenski katehetski urad in Komisija za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci.

Vsebino tedna vzgoje 22 z naslovom  »V vzgoji hodimo skupaj« je predstavil Matevž Vidmar, podpredsednik DKPS in glavni koordinator in organizator tedna vzgoje. Idejo in poslanstvo tedna je predstavil p. dr. Silvo Šinkovec, ki je poudaril, da moramo otroke zavarovati pred nevarnostmi sveta in škodljivih izzivov enako kot pred nevarnostmi v prometu. Temu služijo molitev, razmišljanja in prošnje v tednu vzgoje.

Dr. Roman Globokar pa je osvetlil naslov letošnjega tedna z vidika skupnosti in razvijanja lepih medosebnih odnosov, ki otroke varujejo in vzgajajo. Cerkev vabi vse, da se poslušamo, slišimo, ostajamo v spoštljivem dialogu, kar vse pomeni, da v vzgoji hodimo skupaj.

Več o poudarkih lahko poslušate na kratkih posnetkih nagovorov (sledi v kratkem).

 

Teden vzgoje 2021: Svetovno vzgojno zavezništvo

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) v sodelovanju s Komisijo za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) in Slovenskim katehetskim uradom (SKU) pripravlja Teden vzgoje 2021


Potekal bo od 5. 9. do 12. 9. 2021, naslov letošnjega tedna je Svetovno vzgojno zavezništvo.

Na pobudo papeža Frančiška bomo razmišljali tudi o tem, kako bi v bratstvu skupaj zgradili »vzgojno vas«. Velik izziv za prihodnost.


Kot vsako leto smo različne avtorje povabili h kratkim razmišljanjem, ki bodo služili za osebno rast ali pa kot branje v skupnostih (predvsem župnijskih pri svetih mašah).

Vsak dan tedna vzgoje pa bomo pripravili tudi prošnje, s katerimi želimo letos duhovno podpreti katoliške vzgojno izobraževalne
ustanove.

Gradivo za Teden vzgoje 2021 je na voljo tu.

 

 

Teden vzgoje 2020: Slovenija, moja domovina

»Učence je treba seznaniti z vsemi potrebnimi rečmi, ki jih čakajo v prihodnjem javnem življenju, da bode šola deci modra priprava za javno življenje.«

(bl. Anton Martin Slomšek)


Vabimo, da se ob začetku šolskega in katehetskega leta med 6. in 13. septembrom 2020 pridružite Tednu vzgoje.

 

Gradivo za leto 2020 je na voljo TUKAJ.


Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) v sodelovanju s Slovenskim katehetskim uradom (SKU) pripravlja tretji Teden vzgoje, ki je letos posvečen tematiki "Slovenija, moja domovina". Spodbuditi želimo ljubezen do domovine in hvaležnost za samostojno državo Slovenijo.
Z našimi razmišljanji želimo letos še posebej osvetliti pogled na temo domovine in države Slovenije ter z blagoslovom in molitvijo poudariti, da verjamemo v moč Božjega varstva v prihajajočem šolskem in katehetskem letu.Dogodki v tednu vzgoje:

  • Tiskovna konferenca bo v ponedeljek, 31. 8. 2020, ob 11.00, v prostorih Družine (Krekov trg 1). Na njej bo sodeloval pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar - predsednik Komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci, ki bo prebral izjavo o vzgoji. 
  • Knjižica z besedili - uvod v sveto mašo, kratko razmišljanje in prošnje za vse potrebe. Vsaka župnija lahko pripravljeno gradivo uporabi pri sveti maši, v svojem glasilu/oznanilih, na župnijski spletni strani ipd. Besedilo bo v prihodnjih dneh objavljeno na spletni strani Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) in Slovenskega katehetskega urada (SKU). 
  • Vabimo, da se teden začne z branjem Izjave o vzgoji msgr. dr. Franc Šuštarja, v nedeljo 6. 9. 2020. Zaključi pa z blagoslovom za novo šolsko leto, ki ga spremlja blagoslov šolskih torb, na katehetsko nedeljo 13. 9. 2020. Otroke, pedagoške delavce in starše izročamo v Božje roke, jih redno blagoslavljamo in zanje molimo. Priporočila glede blagoslova uporabljajte skladno s trenutno epidemiološko sliko in smernicami SŠK in NIJZ.   
  • Dodatno gradivo: če bi kdo želel več gradiva na letošnjo temo Tedna vzgoje, ga bo našel v reviji Vzgoja št. 84., december 2019 - članki iz mednarodne konference "Vzgoja za ljubezen do domovine in države".

 

Vabljeni, da Teden vzgoje pospremimo z molitvijo in aktivnim sodelovanjem po župnijah.

Več informacij: DKPS (dkps.pisarna@gmail.com; 01 43 83 983) in SKU (sku@rkc.si; 031 312 110).

 


V Tednu vzgoje lahko spremljate nagovore in tekste iz gradiva v naslednjih oddajah na R. Ognjišče: 

 - vsak dan na poročilih ob 11h: povzetek dnevnega nagovora; 

-  v ponedeljek, 7. 9. 20 v Mozaiku dneva bo ob 18h pogovor s p. Silvom Šinkovcem 

- med 2. 9. in 11. 9. 2020 ob 9h v oddaji Betanija pogovori s p. Šinkovcem, Tino Klinkon in g. Milanom Knepom 

- v soboto, 12. 9. 20 v Mozaiku dneva bo ob 18h pogovor z g. Milanom Knepom; 

- vsak večer ob 19h bo v prenosu sv. maše iz Mariborske stolnice prebran nagovor dneva.