Besede so kot čebele: pikajo in prinašajo med.

švicarski pregovor

19. Slomškov dan 2022 (24. 9. 2022): Večja je svoboda, večja je naša odgovornost.

Imeli smo lep Slomškov dan

Na 160. obletnico smrti bl. Antona Martina Slomška smo se srečali na Slomu in Ponikvi. Prisluhnili smo odličnemu predavanju p. Branka Cestnika, zanimivemu dialogu med Blažetom in Nežico, vrhunskemu petju pevskega zbora 'Martinčki' iz Velenja, podelili Slomškova priznanja in naziv častni član DKPS. Sledila je še sv. maša in prijetno druženje. Hvala vsem, ki ste prišli in bili z nami! Tistim pa, ki niste mogli biti z nami zaradi bolezni - verjemite, v mislih smo bili z vami. 

Tu si lahko ogledate dopoldanski program.

Tu najdete utemeljitve prejemnikov Slomškovih priznanj in naziva častni član DKPS

 

Slomškov dan – balzam za dušo katoliškega pedagoga

Kot že vrsto let doslej smo tudi letos v jesenskem septembru poromali na Slom in kasneje na Ponikvo k našemu zavetniku blaženemu Antonu Martinu Slomšku. Prav je, da godovnika počastimo z našim obiskom. Prihod na Ponikvo pa je sovpadel tudi s 160-letnico Slomškove smrti.

Kot običajno nas je na Slomu, kamor smo najprej zavili, pričakal topel sprejem z vročim čajem ali kavo ter sladkimi in slanimi dobrotami (mmm …). Ko je bil potešen naš želodček, pa je bogat spored poskrbel še za našo dušo. In letošnji program je bil res pravi balzam zanjo. Od čudovitega, malo hudomušnega, a precej življenjsko resničnega predavanja p. Branka Cestnika, do kulturnega programa z Blažem in Nežiko v nedeljski šoli ter krasnim petjem cerkvena zbora iz Velenja. Vrhunec dogajanja je bila podelitev Slomškovih nagrad in razglasitev častnega člana našega društva. Covid nam je tudi tukaj mešal štrene in položil v posteljo kar dva nagrajenca, a kljub temu smo lahko prisluhnili zahvalam vseh treh nagrajencev in častnega člana. Zlasti slednji nam je natrosil veliko zanimivih podatkov. Pa saj ni čudno, ko je tudi njegovo življenje zelo dinamično in polno zanimivih dogodkov.

Za vse lepe trenutke, ki smo jih podoživeli na Slomu, smo se zahvalili Bogu pri sveti maši na Ponikvi. Maša, ki jo je daroval p. Branko Cestnik ob somaševanju več duhovnikov, je dopolnila naše duhovno zadovoljstvo.

V precej vetrovnem vremenu smo se poslovili od Ponikve spet bogatejši za nova srečanja, nove obraze, nove misli in nova spoznanja. In zaradi vsega tega se drugo leto spet vidimo tam.

Zapisala: Mirjana Furlan

Slomškov dan 2022 bo 24. 9. 2022 na Slomškovi Ponikvi.

Dan nosi naslov: Večja je svoboda, večja je naša odgovornost.

V kulturnem programu, ki bo na Slomu v Slomškovi rojstni hiši, bodo podeljena Slomškova priznanja in naziv častni član.

Sv. maša bo v župnijski cerkvi na Ponikvi, somaševanje bo vodil p. Branko Cestnik, ki se nam bo s svojim predavanjem pridružil že na začetku prireditve na Slomu.

Program dneva:

9.00       zbiranje pred rojstno hišo bl. AM Slomška na Slomu

9.30       pozdravni nagovor predsednice, župnika in duhovna misel

9.45       predavanje p. Branka Cestnika:

10.45     odmor

11.00     kulturni program s podelitvijo priznanj in naziva častni član

13.00     sv. maša v župnijski cerkvi sv Martina na Ponikvi

15.00     kosilo

Kdo so letošnji prejemniki Slomškovih priznanj in naziva Častni član DKPS najdete tu.

Odmevi v medijih:

* Radio Ognjišče, gostja Helena Kregar, 18. 9. 2022: https://avdio.ognjisce.si/oddaja/utrip_2022_09_18