Imejte na široko odprta vsa vrata, vratca in okna pa tudi srce, da bi lahko vselej in neovirano prišlo k vam srčno prijateljstvo in resnična, prava, topla človeška ljubezen.

Julius Kugy

SRČNA DEŽELA 2023 - 1. termin

Obvestila

Dragi počitnikarji in starši!

Šolsko leto je prišlo h koncu. Upamo, da ste dobro in uspešno zakorakali v poletje. Pred nami je počitniško varstvo Srčna dežela - 1. termin. Tukaj boste lahko spremljali vsa obvestila povezana z varstvom.

Prav tako bomo dnevno objavljali foto utrinke.

Jedilnik

Jedilni list za 1. termin.

Za osebe z alergijami in dietami bo poskrbljeno.

Dnevnik počitniškega varstva in foto utrinki

Ponedeljek, 3. 7. 2023 - SPOŠTOVANJE

Prvi dan počitniškega varstva je za nami. Imeli smo super dan. Na začetku dneva smo se predstavili drug drugemu in že spletli nova poznanstva in prijateljske vezi. Skupaj smo določili pravila obnašanja na počitniškemu varstvu ter se o njih pogovorili. Pravila, ki smo jih postavili smo dosledno upoštevali. Bravo, le tako naprej! V nadaljevanju varstva smo prebrali zgodbo z naslovom "Svet te potrebuje takšnega kot si". Izpostavili in razložili smo zahteven pojem "spoštovanje". Sledila je ustvarjalna delavnica, kjer smo poustvarili balone na vroč zrak iz zgodbe. Na kosilo smo odšli v Vrtec pod Gradom. Jedli smo zelo okusno paradižnikovo juho in gratinirane široke rezance. Dan smo zaključili na otroškem igrišču s petjem in plesom. Prilagamo nekaj foto utrinkov prvega dneva.

 

Torek, 4. 7. 2023 - GIBALNO OVIRANI

Tekom drugega dneva počitniškega varstva smo izpostavili temo "gibalno ovirane osebe". Otroci so si ogledali skeč, ki so ga zaigrali izvajalci programa. Sledila je skupna pogovorna urica v kateri smo otrokom razložili obravnavano temo na njim primeren način. Malo po deveti uri smo se odpravili na krajši pohod po centru Ljubljane. Naš cilj je bila Narodna galerija. Tam smo imeli voden raziskovalni ogled in ustvarjalno delavnico. Spoznali smo kdo je škrat Gal in zakaj je povezan z Narodno galerijo. Po kosilu smo se preizkusili v sedeči igri z baloni.

Sreda, 5. 7. 2023 - OSEBE S SLEPOTO IN SLABOVIDNOSTJO

Tretji dan smo se pogovarjali o osebah s slepoto in slabovidnostjo. Po jutranjem dramskem prizoru je sledil pogovor po skupinah, kjer smo se pogovarjali kaj je razlika med slepimi ter slabovidnimi ter kakšne pripomočke uporabljajo, da si olajšajo vsakdan, kako bi jim mi lahko pomagali. Po pogovorni urici so sledile delavnice v katerih smo se preizkusili v Braillovi pisavi, z očali, ki so simbolizirala slabovidnost smo poizkusili poustvariti svojo risbo. Preizkusili smo tudi različne igre za slepe ter slabovidne in spoznali vodečega vodiča. Ker smo bili že pošteno lačni, smo se odpravili na kosilo. Tokrat smo jedli piščančjo obaro ter biskvit s sadjem. Po kosilu smo se vrnili ter preizkusili še belo palico ter Braillov stroj.

Četrtek, 6. 7. 2023 - OSEBE Z GLUHOTO IN NAGLUŠNOSTJO

Pa je že četrtek. Četrti dan smo se pogovarjali o gluhih in naglušnih osebah. Kako se sporazumevajo, kako jih prepoznamo ter kako jim lahko pomagamo. Odpravili smo se tudi na izlet ter obiskali Slovenski šolski muzej, kjer smo se udeležili ponavljalne nedeljske šole. Občutili ter doživeli smo kako so se naše prababice in pradedki učili. Gospod učenjak nas je na koncu ure pohvalil, da imamo veliko znanja. Po zanimivi izkušnji smo se odpravili na kosilo. Tokrat smo jedli piščančji polpet, pražen krompir ter solato. Vse je bilo zelo dobro. Ko smo se vrnili s kosila smo se preizkusili kako dobro znamo kretati v igri pantomima. Zelo smo uživali.

Petek, 7. 7. 2023 - ZAKLJUČEK

Prvi teden letošnje Srčne dežele je za nami. Danes smo se pogovorili o tem, da je tudi naša narava vredna spoštovanja. Brez nje nas namreč ne bi bilo. Na ustvarjalni delavnici je vsak otrok izdelal žabo iz reciklirane WC rolice. Po kosilu smo pripravili razstavo za starše. Ko so starši prišli po svoje otroke, smo vsi skupaj zapeli nekaj pesmi in jim predstavili kaj smo počeli čez teden. Otroci so se imeli zelo lepo.