Imejte na široko odprta vsa vrata, vratca in okna pa tudi srce, da bi lahko vselej in neovirano prišlo k vam srčno prijateljstvo in resnična, prava, topla človeška ljubezen.

Julius Kugy

Nagradni natečaj: IZDELKI STARIH SLOVENSKIH OBRTI

 

O vsebini natečaja

Natečaj razpisuje Društvo katoliških pedagogov Slovenije ob 3. mednarodni konferenci Vzgoja zaljubezen do domovine in države z naslovom  Odgovorno ohranjajmo slovensko identiteto.

V letošnjem letu obeležujemo 30 let nastanka naše samostojne države Slovenije. V prazničnem letu je prav, da obudimo zavedanje o tem, kaj je skozi stoletja ohranjalo slovenski narod, kako so živeli naši predniki, kaj jim je pomagalo, da so ohranili slovenski jezik, kulturo, tradicijo in se kljub oviram razvijali ter pred 30. leti končno zaživeli v samostojni državi. Vsi, ki vzgajamo, smo še posebej poklicani, da živimo odgovorno in aktivno državljanstvo ter skrbimo za spoštovanje, ohranjanje in razvoj elementov, ki gradijo identiteto slovenskega naroda.

Tudi slovenska obrt je imela pomembno vlogo pri ohranjanju slovenske identitete. S tem natečajem bi radi obudili spomin na izdelke iz lesa, ki so jih naši predniki izdelovali zato, ker so jih potrebovali (pripomočki pri različnih opravilih) ali so jim zgolj v veselje in sprostitev.

Natečaj je namenjen učencem osnovnih šol v Republiki Sloveniji, učencem šol s slovenskim učnim jezikom (zamejstvo) in šolam, kjer poučujejo slovenski učni jezik (izseljenstvo). Veseli bomo vseh sodelujočih.

 

Tema natečaja in material

Tema natečaja so izdelki starih slovenskih obrti in drugih izdelkov, povezanih s slovensko zakladnico. Posebej se osredotočamo na les, kot pristen slovenski material. Izdelki so lahko izdelani v naravni velikosti ali v merilu (modeli in makete).

 

Sodelovanje na natečaju

Na natečaju lahko sodeluje vsak osnovnošolec, ki pod mentorstvom učitelja izdeluje izdelek.

 

Prijava na natečaj

Avtor (s pomočjo mentorja) izpolni izjavo o sodelovanju ter jo do roka za oddajo skupaj s fotografijo svojega izdelka pošlje na naslov dkps.seminarji@gmail.com. Izjava je objavljena na spletni strani organizatorja.

Izjava o sodelovanju vsebuje:

  • Naziv šole in kontakt mentorja;
  • Osnovne podatke o udeležencu natečaja;
  • Osnovne podatke o zakonitem zastopniku;
  • Naslov izdelka;
  • Datum izdelave;
  • Kratka predstavitev izdelka (opis njegove uporabe, izgleda, materialov, namembnosti, obdobja uporabe, načina izdelave …);
  • Obvezna priloga: 1–3 fotografije izdelka (z različnih zornih kotov, dovolj kakovostne).

 

Zaključek natečaja

V izbor bodo prišli vsi izdelki, katerih pravilno izpolnjene izjave in fotografije izdelkov bomo prejeli do  vključno: 20. 6. 2021 ter so bili izdelani v času trajanja natečaja.

 

Ocenjevanje izdelkov

Izdelke bo ocenila tričlanska strokovna komisija.

Kriteriji ocenjevanja so:

 

Kakovost izdelave oz. izvedba

do 5 točk

 

 

Oblika oz. design

do 5 točk

 

 

Ustvarjalnost, izvirnost

do 5 točk

 

Nagrajenih bo deset najbolje ocenjenih izdelkov. Seznam nagrajencev bo objavljen 10. 7. 2021 na spletni strani DKPS. Podelitev nagrad bo 20. 11. 2021 na 3. mednarodni konferenci Vzgoja zaljubezen do domovine in države. Najboljšiizdelki po mnenju strokovne komisije bodo razstavljeni nakonferenci, objavljeni na spletni strani organizatorja ter predstavljeni v e-zborniku konference.

Vsi sodelujoči prejmejo potrdilo o sodelovanju, avtorji deset najbolje ocenjenih izdelkov prejmejo nagrado.

 

Dodatne informacije

Dodatne informacije so objavljene na spletni strani https://www.dkps.si/izobrazevanje/.

Z morebitnimi vprašanji se obrnite na e-naslov: dkps.seminarji@gmail.com.

PDF - natečaj

Prijava: natečaj

Prijava natečaj Izdelki starih slovenskih obrti