Imejte na široko odprta vsa vrata, vratca in okna pa tudi srce, da bi lahko vselej in neovirano prišlo k vam srčno prijateljstvo in resnična, prava, topla človeška ljubezen.

Julius Kugy

Nagradni natečaj: IZDELKI STARIH SLOVENSKIH OBRTI

 

Zaključek natečaja Izdelki starih slovenskih obrti

Iskreno se zahvaljujemo za trud in sodelovanje vseh na natečaju Izdelki starih slovenskih obrti. Pripravili smo ga prvič, gotovo pa ne zadnjič.

V letošnjem letu, ki je bilo zaradi epidemije zelo drugačno od prejšnjih, in ko smo bili vsi postavljeni v nove, drugačne situacije, je tudi pouk potekal drugače. Kljub temu so se našli učenci in njihovi mentorji, ki so prepoznali vrednost ohranjanja tradicije, spominjanja svojih prednikov in spoštovanja slovenske dediščine.

Nagrajenci našega natečaja so:

  1. Mlinček sreče (Rok Pepel in Žan Prešeren, 7. razred, mentorica Darja Gašperšič, Osnovna šola Šmarjeta)
  2. Dom in družina kranjske sivke (Ana Amon, Maks Hren in Izza Kuralt Per, 6. razred, mentorica Majda Horvat, Osnovna šola Vič)
  3. Kozolec toplar (Anej Advenčar, Nace Kenda, 7. razred, mentor Klemen Jevnikar, Osnovna šola dr. Ivana Korošca Borovnica)
  4. Kozolec (Tian Humar Bajt in Tadej Konjedic, 8. razred, mentorica Polona Škvarč, Osnovna šola Kanal)

Skladno z razpisom bodo nagrajenci prejeli nagrade na 3. mednarodni konferenci Vzgoja za ljubezen do domovine in države, ki bo 20. novembra 2021 v Starem trgu pri Ložu.

PDF - zaključek natečaja

Vsem iskreno čestitamo, se zahvaljujemo za sodelovanje in želimo veliko uspehov!

Organizacijski odbor za pripravo 3. mednarodne konference Vzgoja za ljubezen do domovine in države

 

O vsebini natečaja

Natečaj razpisuje Društvo katoliških pedagogov Slovenije ob 3. mednarodni konferenci Vzgoja za ljubezen do domovine in države z naslovom  Odgovorno ohranjajmo slovensko identiteto.

V letošnjem letu obeležujemo 30 let nastanka naše samostojne države Slovenije. V prazničnem letu je prav, da obudimo zavedanje o tem, kaj je skozi stoletja ohranjalo slovenski narod, kako so živeli naši predniki, kaj jim je pomagalo, da so ohranili slovenski jezik, kulturo, tradicijo in se kljub oviram razvijali ter pred 30. leti končno zaživeli v samostojni državi. Vsi, ki vzgajamo, smo še posebej poklicani, da živimo odgovorno in aktivno državljanstvo ter skrbimo za spoštovanje, ohranjanje in razvoj elementov, ki gradijo identiteto slovenskega naroda.

Tudi slovenska obrt je imela pomembno vlogo pri ohranjanju slovenske identitete. S tem natečajem bi radi obudili spomin na izdelke iz lesa, ki so jih naši predniki izdelovali zato, ker so jih potrebovali (pripomočki pri različnih opravilih), jih skozi stoletja izpopolnjevali ali pa so jim ti izdelki krasili dom in okolje, v katerem so živeli.

Natečaj je namenjen učencem osnovnih šol v Republiki Sloveniji, učencem šol s slovenskim učnim jezikom (zamejstvo) učencem dopolnilnega pouka slovenščine v evropskih državah ter učencem sobotnih šol, v katerih se učijo slovenščino in druge predmete v slovenščini (izseljenstvo). Veseli bomo vseh sodelujočih.

 

Tema natečaja in material

Tema natečaja so izdelki starih slovenskih obrti in drugih izdelkov, povezanih s slovensko zakladnico. Posebej se osredotočamo na les, kot pristen slovenski material. Izdelki so lahko izdelani v naravni velikosti ali v merilu (modeli in makete).

 

Sodelovanje na natečaju

Na natečaju lahko sodeluje vsak osnovnošolec/skupina osnovnošolcev, ki pod mentorstvom učitelja izdeluje izdelek. Sodeluje lahko tudi ekipa osnovnošolcev pod vodstvom mentorja.

V kolikor ima otrok kakšno posebnost (posebne potrebe, sodelujoči iz varstveno delovnega centra), prosimo, da to ob prijavi omenite v komentarju.

 

Prijava na natečaj

Avtor (s pomočjo mentorja) izpolni izjavo o sodelovanju ter jo do roka za oddajo skupaj s fotografijo svojega izdelka pošlje na naslov dkps.konferenca@gmail.com. Izjava je objavljena na spletni strani organizatorja.

Izjava o sodelovanju vsebuje:

  • Naziv šole in kontakt mentorja;
  • Osnovne podatke o udeležencu natečaja;
  • Osnovne podatke o zakonitem zastopniku;
  • Naslov izdelka;
  • Datum izdelave;
  • Kratka predstavitev izdelka (opis njegove uporabe, izgleda, materialov, namembnosti, obdobja uporabe, načina izdelave …);
  • Obvezna priloga: 1–3 fotografije izdelka (z različnih zornih kotov, dovolj kakovostne).

 

Zaključek natečaja

V izbor bodo prišli vsi izdelki, katerih pravilno izpolnjene izjave in fotografije izdelkov bomo prejeli do vključno: 24. 6. 2021 (podaljšan rok za prijave!) ter so bili izdelani v času trajanja natečaja.

 

Ocenjevanje izdelkov

Izdelke bo ocenila tričlanska strokovna komisija.

Kriteriji ocenjevanja so:

 

Ustvarjalnost, izvirnost

do 5 točk

 

 

Oblika oz. design

do 5 točk

 

 

Kakovst izdelave, izvedba

do 5 točk

 

Najbolje ocenjeni izdelki bodo nagrajeni. Seznam nagrajencev bo objavljen 10. 7. 2021 na spletni strani DKPS. Podelitev nagrad bo 20. 11. 2021 na 3. mednarodni konferenci Vzgoja za ljubezen do domovine in države. Najboljši izdelki po mnenju strokovne komisije bodo razstavljeni na konferenci, objavljeni na spletni strani organizatorja ter predstavljeni v e-zborniku konference.

Vsi sodelujoči prejmejo potrdilo o sodelovanju, avtorji najbolje ocenjenih izdelkov prejmejo nagrado.

Nagradni sklad:

  • 1. nagrada: Izlet v Bruselj in obisk evropskega parlamenta, srečanje z dr. Milanom Zverom in drugimi evropskimi poslanci (v spremstvu enega od staršev ali učitelja)
  • 2. nagrada: Pripomoček/orodje za delo z lesom

Več kot 40 praktičnih nagrad

 

Dodatne informacije

Dodatne informacije so objavljene na spletni strani https://www.dkps.si/izobrazevanje/.

Z morebitnimi vprašanji se obrnite na e-naslov: dkps.konferenca@gmail.com.