Imejte na široko odprta vsa vrata, vratca in okna pa tudi srce, da bi lahko vselej in neovirano prišlo k vam srčno prijateljstvo in resnična, prava, topla človeška ljubezen.

Julius Kugy

20. Slomškov dan (23. 9. 2023): Mož beseda več velja kakor kup zlata

20 let Slomškovih dnevov in priznanj

Zapis udeleženke, bivše prejemnice Slomškovega priznanja (2021) in članice DKPS, Marije Pisk:

20. jubilejni Slomškov dan na Slomu in Ponikvi Lepo število udeležencev se je v soboto, 23. 09. 2023, zbralo na Slomu pri Ponikvi, v rojstni hiši bl. Antona Martina Slomška. Prijetno družbo so sestavljali pedagoški delavci vseh nivojev izobraževanja, kateheti, starši in romarji.

Slomškov dan vsako leto pripravljajo Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in župnija Ponikva. Na ta dan se vsako leto zgodi tudi podelitev Slomškovih priznanj in naziva častni član društva, in sicer članom društva, izjemoma tudi nečlanom, za področje vzgoje in izobraževanja. Letos je bil še poseben razlog za praznovanje, saj je prireditev potekala že dvajsetič. Na jubilejno praznovanje so bili povabljeni vsi, ki so v tem obdobju prejeli Slomškovo priznanje ali naziv častni član. Moto ali naslov dneva je letos bil: ''Mož beseda več velja kakor kup zlata''. Slovesnost na Slomu se je začela s slovensko himno, ki jo je zapela Larisa Špur, spontano pa se ji je pridružila celotna publika. Nato je vse prisotne najprej pozdravila predsednica DKPS, ga. Marija Žabjek, duhovno pa nas je v slavje popeljal dr. p. Silvo Šinkovec, duhovni asistent DKPS. S svojo prisotnostjo sta nas počastila tudi ga. Jelka Godec, ki je bila podeljevalka Slomškovih priznanj in g. Lojze Peterle. Kulturni program so bogatile glasbene in dramske točke. Dve sta izvedla brat in sestra, na klarinetu je igral Lenart, violončelistka pa Ivana Šifrar. V solo izvedbi je na klavirju igral Jurij Kernel. Dramski del programa vsako leto pripada Blažetu in Nežici, glavnima junakoma Slomškovega pedagoškega priročnika z naslovom Blaže in Nežica v nedeljski šoli. Letos je bil ta del programa izveden tako, da je skupina uprizorila virtualni intervju s Slomškom, ki je na vprašanja odgovarjal citati iz svojih del. In vse, kar je povedal in pravzaprav napisal že takrat, velja še danes. Besedilo, dramatizacija in režija z naslovom ''Intervju s Slomškom'' je delo ge. Irene Zevnik, izvedli pa so ga domačini s Ponikve. Odraslega Blažeta je igral Rene Špur, odraslo Nežico Larisa Špur, malega Blažeta Žiga Gorinšek, malo Nežico pa Zala Dečman. Lik Antona Martina Slomška je igralsko upodobil Tilen Repenšek. Vezni tekst za prireditev je sestavila ga. Magdalena Jarc, brala pa ga. Katarina Lenarčič. Zahvala in čestitke prav vsem. Res je bilo lepo, prisrčno in doživeto.

Letos so Slomškova priznanja prejeli:

- ga. Dragica Motik je upokojena profesorica zgodovine in geografije, slovenščino pa je poučevala zdomce, zamejce in izseljence. Je zelo aktivna članica upravnega odbora DKPS, sodeluje pri nastajanju vsakoletne mednarodne konference, ki jo organizira DKPS in ima veliko zaslug za to, da na konferenci sodelujejo izseljenci, zdomci in zamejci. Za svoje življenjsko delo je prejela najvišjo nagrado RS za področje dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture za Slovence po svetu.

- g. Leon Kernel je po osnovni izobrazbi gozdar in glasbenik. Še vedno poučuje strokovne predmete na srednji gozdarski in lesarski šoli v Postojni in mlade vzgaja za stroko ter jim privzgaja pozitiven odnos do narave. Je pa tudi zborovodja, skladatelj, organist, režiser in pevec. Predano deluje v domači župniji. Organizira predavanja, delavnice in pomaga pri delu društva. V DKPS deluje že od začetka in je predsednik OS DKPS Sv. Hieronim v Postojni.

- s. Emanuela Žerdin je po poklicu medicinska sestra, je pa tudi redovnica, sestra Frančiškanka Brezmadežnega spočetja. Trenutno se posveča katehezi, služila pa je tudi hudo bolnim v Ljubhospicu in sprejemala pribežnike v času migrantske krize. Vsi jo prav gotovo poznamo po njenih komentarjih in prispevkih v Družini in na Radiu Ognjišče, pa tudi na RTV Slovenija in v reviji Prijatelj. Je odprtih rok za vsakogar, ki ga sreča na poti svojega poslanstva.

Naziv častni član DKPS je bil letos podeljen zakoncema ddr. Vereni Vidrih in dr. Andreju Perko, ki sta za ta slavnostni dan pripravila tudi predavanje na temo ''Jasnost besede in naših stališč ne glede ali smo poslušalcu všeč ali ne ''. Oba sta poudarila vlogo družine in družbe, torej nas vseh, v kontekstu naslova njunega predavanja.

Po zaključeni podelitvi so bili k besedi povabljeni vsi dobitniki priznanj in naziva. Spregovorili so o hvaležnosti in izkazani časti, ki jim jo ta podelitev pomeni. V odmoru, ki je za nekaj časa prekinil dopoldanski del slovesnosti, je steklo prijetno klepetanje in druženje ob kavi in napitkih ter pecivu. Hvala vsem, ki ste nam pripravili te dobrote.

Popoldanski del smo nadaljevali na Ponikvi. Zbrali smo se v cerkvi Sv. Martina, pri sv. maši, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. V pridigi nas je najprej vodil v razmislek, kaj danes pomeni beseda, ki sem jo povedal včeraj in kako gledam na resnico, na katero sem prisegel včeraj. Pa tudi, kako pomembno je, da imamo jasna sidrišča, notranja in zunanja, zemeljska in nebeška, okoli njih pa določen prostor svobode, da ne bomo na milost in nemilost prepuščeni tekočim dogodkom in novim ideologijam. V duhu Prvega pisma apostola Pavla Timoteju in skozi Jezusovo priliko o sejalcu in semenu nam je položil na srce, da ne smemo razvodeneti na polju Božje besede in zapovedi in prepustiti vsega skušnjavi, ali dovoliti, da bi vse postalo plitvo in prilagojeno našemu okusu. Poudaril je, da je zelo pomembno, da vsi, ki se ukvarjamo z vzgojo, dobivamo strokovne spodbude in duhovne smernice, kajti za pedagoga ni dovolj, da spravlja v učečo glavo podatke in znanje, ampak mora z besedo in zgledom učenčevo srce oblikovati za dojemanje in sprejemanje resničnega, dobrega in lepega. K vsemu temu pripomorejo tudi srečanja, kakršna se zgodijo vsako leto na Slomu in na Ponikvi. Nakazal je tudi primerjavo med sejalcem in semenom na vzgojno-izobraževalnem področju, kjer je vsak pedagoški delavec sejalec, njegovi učenci pa njiva, v katero je vrženo seme. Somaševalo je kar sedem duhovnikov, kar je daritvi in praznovanju dalo še globlji, lepši in močnejši pečat. Med njimi so bili Jože Planinc, župnik na Ponikvi, oba nekdanja župnika na Ponikvi, Miha Herman, sedaj župnik na Teharjah in mag. Alojz Kačičnik, sedaj župnik na Vidmu Krško, dr. p. Silvo Šinkovec, duhovni asistent DKPS, dr. Ivan Rojnik, župnik v Vuhredu in prejemnik Slomškovega priznanja 2011, Tomaž Kodrič, župnik v Podnanosu in Boštjan Prevc, nadškofijski tajnik v Ljubljani. Daritev sv. maše so sooblikovali letošnji nagrajenci. Med mašo je pel župnijski pevski zbor.

Ob tej priložnosti so organizatorji izdali zbornik, katerega moto je ''Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti.'' V njem so pregledno zbrani najpomembnejši podatki praznovanj Slomškovega dne skozi čas. Svoj trud so v izdelavo in oblikovanje vložili Marjana Korošec, Helena Kregar, Alojz Kačičnik, Mirjana Furlan, Marjeta Humar in Simona Gregorčič. Njihov trud se izkazuje v izdelku, ki je vse pohvale vreden. Hvala jim. Doživeti Slomškov dan v živo je vsako leto nekaj lepega, bogatega, duhovno polnega in nepozabnega, ne samo za nagrajence, pač pa za vse, ki se ga udeležijo. Hvala vsem, ki so se trudili, da je bilo tudi letos tako.

Zapisala: Marija Pisk

 

20 let Slomškovih dnevov in priznanj

24. septembra goduje bl. Anton Martin Slomšek. Ob 20. obletnici razglasitve Slomška za zavetnika učiteljev, vzgojiteljev in katehetov je na Ponikvi in na Slomu potekal praznični shod z naslovom »Mož beseda več velja kakor kup zlata«.  Ta shod smo obeležili tudi z izdajo zbornika (op. dobite ga lahko na sedežu društva), v katerem predstavljamo vse dosedanje Slomškove dneve in nagrajence. Javnosti tudi predstavljamo, kakšna so bila sporočila srečanj za slovensko šolo, družbo in Cerkev.

»Slovenci se bomo v svobodni domovini svojemu vsestranskemu voditelju-učitelju oddolžili najlepše s tem, da ga bomo ponovno odkrili. Prešernovih mokrocvetočih poezij ne bi mogli postaviti na balkone narodove hiše, če vsestranski gradbenik Slomšek tej hiši ne bi postavil trdnih temeljev in zidov. Zato moramo spoznavati najprej Slomška, moža neomajne vere, zaupanja in upanja, ki je bil zasidran v realnost, a obenem ves zazrt v nebo«. Ta zapis je bil eden od povodov za razglasitev bl.Slomška za zavetnika učiteljev, vzgojiteljev in katehetov. Pri organizaciji Slomškovega dne sodelujemo Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS), Slovenski katehetski urad (SKU) in Župnija Ponikva. Dan navadno začnemo v Slomškovi rojstni hiši s strokovnim predavanjem, temu sledi bogat kulturni program in podelitev Slomškovih priznanj, zaključimo pa ga s slovesno sveto mašo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi.

Kaj vidimo kot uspeh 20 Slomškovih dnevov?

Slomškov dan so naši predhodniki v DKPS razglasili zato, da bi bil bl. Slomšek res zavetnik, stičišče in središče srečevanja vseh, ki delamo v vzgoji in izobraževanju. To pomeni predvsem katehete in učitelje v javnih šolah, čeprav so se nekajkrat srečanja udeležili tudi učitelji katoliških šol s svojim študijskim dnevom. V vseh teh letih smo slovenski družbi in predvsem šolskemu prostoru posredovali pravi lik bl. Slomška, kakršnega mladi Slovenci v šoli žal ne spoznajo.  

Naslov Slomškovega dneva je vedno ena od modrih Slomškovih misli. Poiščemo jo glede na dogajanje v slovenski družbi ali Cerkvi in menimo, da s to izbiro posredujemo njegov pogled, odnos do življenja. Vsako leto podelimo tri Slomškova priznanja. Tako nagrajencem povemo, da je vredno zvesto služiti svojemu učiteljskemu poslanstvu, čeprav v senci popularnosti in slave. S Slomškovim dnevnom želimo povezovati Cerkev in državo, zato za podeljevalca priznanj zaprosimo nekoga iz političnega sveta. Ko povabimo škofa za maševalca, želimo tudi našim škofom povedati, da morajo izdatno podpirati predvsem učitelje v javni šoli. Ti so namreč najbolj na prepihu družbenih in socialnih sprememb in zelo rabijo živo duhovno podporo.

Kako pomemben je Slomšek za slovensko šolo, ali ga dovolj cenimo?

Mladi Slovenci v šoli ne spoznajo bl.Slomška v pravi luči. O njem slišijo kaj bežnega, pogosto tudi kaj napačnega. To je odvisno od izobrazbe, pa tudi od vernosti učitelja slovenščine ali zgodovine. V slovenski šoli bi ga morali mladim predstaviti celovito, tako z vidika zgodovinskih dejstev kot z vidika slovenstva in domoljubja. Predstaviti bi ga morali takega, kot je bil. Ne le, da je bil ustanovitelj Mohorjeve družbe, bil je tudi izredno napreden, sodoben v svojem času, pobudnik šolanja, izobraževanja ter tudi zagovornik vzornega in pobožnega življenja.  Poudariti bi morali, da je bil izreden domoljub in narodni buditelj. Ker je domoljubje v slovenski šoli neverjetno zanemarjeno, bi se od Slomška lahko učitelji veliko naučili in to posredovali mladim.

V teh letih smo že mnoge nagradili s Slomškovim priznanjem in z nazivom »častni član DKPS«

V 20 letih je Slomškova priznanja prejelo kar 60 učiteljev in katehetov. Večinoma so to ljudje, ki v svoji učilnici opravljajo »tiho, malo delo«, okrog katerih ni hrupa in reklame. To so učitelji, ki ne poučujejo za zbiranje točk in nazivov, pač pa predano skrbijo za dobro otrok, ki so jim zaupani. Pozorni pa  smo tudi na to, kaj naredijo za župnijo, za društvo ali za družbo na sploh. Z nazivom »častni član« smo nagradili že 15 za šolstvo in kulturo zaslužnih predavateljev. Nekateri od njih so bili v svoji karieri zaustavljeni ali spregledani zaradi vere in zvestobe katolištvu. Nagrada vsem pomeni zahvalo in spodbudo za srčnost v pedagoškem poklicu.

Letošnji Slomškovi nagrajenci

Iz katehetskih vrst je prejela Slomškovo priznanje s. Emanuela Žerdin, ki jo poznamo kot pronicljivo komentatorko in publicistko. Dela kot katehistinja in tudi kot medicinska sestra pri spremljanju umirajočih v Ljubhospicu. Iz vrst DKPS je nagrajenka Dragica Motik, ki je bila dolgoletna učiteljica v zamejstvu in zdomstvu, zdaj pa v DKPS skrbi predvsem za mednarodno udeležbo učiteljev iz tujine na konferenci Vzgoja za ljubezen do domovine in države. Tretji nagrajenec je Leon Kernel, učitelj, predavatelj, organist, skladatelj in zborovodja. Je tudi predsednik skupnosti DKPS Sv. Hieronim v Postojni. Dobitnika naziva »častni član DKPS« sta ddr.Verena in dr. Andrej Perko, znana predavatelja, terapevta, mentorja in učitelja. Sta tudi sodelavca našega društva. Na Slomškovem dnevu sta imela strokovno predavanje, na katerem sta udeležencem spregovorila o pomenu naslova dneva Mož beseda več velja kakor kup zlata, torej o moči danih besed in predvsem naših dejanj v odnosih in v vzgoji.

                                                                                                                                         Helena Kregar,  

 predsednica Strokovnega sveta DKPS

Posnetki:

Prisluhni predavanju dr. Andreja Perka na 20. Slomškovem dnevu katoliških pedagogov

Prisluhni predavanju ddr. Verene Perko na 20. Slomškovem dnevu katoliških pedagogov

Prisluhni pridigi med sveto mašo na 20. Slomškovem dnevu katoliških pedagogov

 

Slomškov dan v medijih:

Tednik Družina, avtor: Jože Potrpin, 23. 9. 2023

Vatican news, 24. 9. 2023

Časopis Celjan 1184, 20. 9. 2023

Radio Ognjišče, 24. 9. 2023

STA, 23. 9. 2023

Svobodna Slovenija: Glasilo Slovencev v Argenitini, LETO LXXXII – ŠT. 17

Slosolar.si, 13. 9. 2023

 

Interviju z nagrajencem Leona Krnelom na Radiu Ognjišče

Fotografije:

Več fotografij v galeriji.


20. SLOMŠKOV DAN 2023


Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva organizirajo že 20. jubilejni Slomškov dan,

ki bo

v soboto, 23. septembra 2023, na Slomu in  Ponikvi.

Tradicionalno srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov, staršev, otrok in drugih ima naslov:

MOŽ  BESEDA  VEČ VELJA  KAKOR  KUP  ZLATA

 

Program dneva:

9.00     zbiranje pred rojstno hišo bl. AM Slomška na Slomu
9.30     pozdravni nagovor župnika, predsednice DKPS, in duhovna misel
9.45     predavanje ddr. Verene in dr. Andreja Perka z naslovom: Jasnost besede in naših stališč ne glede ali smo poslušalcu všečni ali ne.

10.45   odmor
11.00   kulturni program s podelitvijo priznanj in naziva častni član
13.00   sv. maša v župnijski cerkvi sv Martina na Ponikvi
15.00   kosilo